Ambitionerna är högt ställda inför lanseringen av länets gemensamma biblioteksportal bibli.se.
Utöver att erbjuda traditionella funktioner som en sökbar bibliotekskatalog och aktuell information så ska sajten också vara en portal dit man kan vända sig för att leta efter information, dela med sig av åsikter och upptäcka nya böcker.
– Vi vill vara där människor är och nu för tiden är allt fler människor på nätet, förklarar bibliotekarien Lisa Eriksson.
Samtidigt som biblioteken storsatsar på den nya sajten så är den också en form av besparing. Målet är helt enkelt att erbjuda upplänningarna mer på nätet till en mindre kostnad än tidigare.
– Fram till och med nu så har de åtta kommunbiblioteken i länet alla skött sina egna webbsidor. Nu ska vi i stället gemensamt bidra till bibli.se, berättar Stadsbibliotekets enhetschef Kia Gumbel.
Den nya sajten kommer dock att ha undersektioner för de olika kommunbiblioteken och en stor tonvikt ligger på användarens förmåga att anpassa webbsidan i enlighet med sina personliga intressen.
– Det ska vara en aktuell och inspirerande tjänst. Om något händer i världen så kan vi till exempel snabbt länka till olika källor där besökarna kan få veta mer om ämnet. Det betyder inte att vi ska konkurrera med UNT, säger Kia Gumbel.
Bibli.se ska också bli en interaktiv webb där besökarna själva kan bidra med kommentarer och betygsättningar.
Användarna loggar in med hjälp av konton kopplade till lånekorten. På så sätt hoppas biblioteken kunna upprätthålla en civiliserad samtalston på sin hemsida.
– Vi ska också lyfta fram e-böcker och lansera en distanskurs i sociala medier, berättar Carin Carlsson som har lett projektet.
Finns det någon risk att det traditionella biblioteket blir lidande när ni satsar så mycket på nätet?
– Jag ser ingen sådan motsättning alls. Nätet ska snarare vara något som kompletterar och stärker det vi gör på biblioteket. Om en författare ska framträda i Stadsbiblioteket så kan vi till exempel lägga ut ett filmklipp på bibli.se som gör att fler blir intresserade, säger Lisa Eriksson.
Länets bibliotek kommer inte bara att bli mer tillgängliga i våra datorer.
En helt ny applikation till mobiltelefoner är också på gång. Tanken är bland annat att man ska kunna ha koll på sina bibliotekslån med hjälp av mobilen.
– Det känns väldigt skönt att äntligen få lansera de här tjänsterna. Vi har slitit och jobbat länge med det här internt. Nu kommer nästa fas: att administrera en levande webb. Det blir en helt annan nerv i projektet nu, säger Carin Carlsson.