Biblioteken dör om 102 år - eller?

KRÖNIKA. När går den sista besökaren ut från folkbiblioteken? Frågan ställdes i december av bloggaren Peter Alsbjers, som efter en lite väl hastig genomräkning av biblioteksstatistiken kom fram till att detta skulle inträffa 2015.

Foto:

Kultur och Nöje2012-01-14 10:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När han insåg sitt räknefel, bollade han dock frågan vidare till den utmärkta tjänsten Bibblan svarar. Bibblan svarar lanserades 2011 och som fungerar som en öppen frågelåda: vem som helst kan fråga vad som helst och bibliotekens personal i Umeå, Stockholm och Malmö trixar fram ett intelligent svar senast nästföljande arbetsdag.

Vad kom då Bibblan svarar fram till?

Tja, att det skulle dröja betydligt längre tid än bara tre år. Besöken, som i dag uppgår till 67,3 miljoner, minskar för närvarande med drygt 0,6 miljoner besök per år. Vilket betyder att det kommer att dröja 112 år till dess ingen längre besöker ett bibliotek.

Men det är svårt att räkna exakt på statistik av den här typen, så Bibblan svarar skickade tillbaka tre olika förslag, de andra två spådde bibliotekens död om 102 respektive 150 år.

***

Peter Albjers funderingar väcker en rad intressanta frågor. Och även om svaren är synnerligen hypotetiska, sätter de fingret på några av bibliotekens knäckfrågor i en värld som tar steget från fysiskt till digitalt.

För vad är egentligen ett biblioteksbesök värt? Det går ju att tänka sig att de digitala lånen helt ersätter de fysiska och att de fysiska besöken som ett led av detta upphör. Men består bibliotekens ställning utan att någon någonsin sätter sin fot i byggnaderna?

De lugnande svaren med sina långa tidsperioder bygger dock på ett antagande att allt kommer att förändras i samma takt som hittills. Om förutsättningarna drastiskt förändras kommer kurvorna att se helt annorlunda ut. En sådan uppenbar – och snabb – förändring som väntar runt hörnet är så klart e-boksläsandet, som ännu inte tagit fart i Sverige, men som utan tvivel kommer att öka dramatiskt. Det mesta talar alltså för att besöken från och med nu minskar i en snabbare takt.

***

För två år sedan mötte Malmö stadsbibliotek en smärre mediestorm, då det stod klart att biblioteket ämnade förstöra ett stort antal böcker för att istället göra plats för publika möten. ”Vi bär ut böckerna och bär in författarna”, löd bibliotekets nya slogan.

Tilltaget fick hård kritik, men var egentligen helt rimligt med tanke på bibliotekens besöksutveckling. Om biblioteken är värda något som rum, som mötesplatser, kommer detta att behöva bevisas med hårda fakta för att inte den politiska viljan att satsa på dem ska upphöra.

Ett bibliotek med endast låntagare och inga besökare kommer med största sannolikhet finna att politiken kommer att betrakta det som en i mängden av andra marknadsaktörer. Och det överlever ingen ickekommersiell aktör.