Höjningen av biblioteksersättningen sker med sju öre under 2016 för sedan höjas ytterligare med åtta öre 2017. Sammanlagt går ersättningen från 1,45 till 1,60 kronor, vilket är den största höjningen av ersättningen på cirka 20 år enligt Gunnar Ardelius på Sveriges Författarförbund.
Maria Larsson är regionsombudför Uppsala län i Författarförbundet och även ordförande i Uppsala författarsällskap. Hon ser positivt på höjningen och menar att många författare lever i osäkerhet som enskilda företagare.
– Den här ersättningen är en del av lönen du får som författare, en höjning är därför viktig, säger Maria Larsson.
Miljöpartiets mål på att höja ersättningen till 2 kronor trodde inte Maria Larsson riktigt på, utan såg det mer som en riktlinje. Däremot är hon kritisk till hur hanteringen av ersättningen ser ut kring e-böcker för författare.
– Det är verkligen viktigt att det måste också gälla e-böcker och inte bara fysiska böcker. Allt fler böcker säljs och går att ladda ner digitalt. Då måste man också lösa frågan för ersättningen till författare även där, säger Maria Larsson.
På Uppsala stadsbibliotek är man glada för höjningen. Johanna Hansson är chef Bibliotek Uppsala och förklarar att även om höjningen i sig inte påverkar biblioteksverksamheten, är det positivt i det långa loppet.
– Vi lånar nog varken ut fler eller färre böcker på grund av detta, men på lång sikt kan det så klart gynna författarskapet. Genom att de får bättre ersättning blir villkoren för att skriva bättre, säger Johanna Hansson.