Bibliotek och digital litteratur

KRÖNIKA. 2012 blir antagligen året då eböcker kommer att ta ordentlig fart även i Sverige. Men vid sidan av förlagens nya möjligheter att sälja böcker till konsumenter oavsett var de befinner sig – och läsarnas möjligheter att alltid ha böcker inom räckhåll – så pågår just nu en mycket mer problematisk diskussion som handlar om hur biblioteken ska hantera digital litteratur.

Foto:

Kultur och Nöje2011-12-24 08:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag får biblioteken betala en summa för varje ebokslån. Vilket betyder att deras kalkylerade budgetar riskerar att sprängas så fort som fler låntagare än beräknat väljer eboksvarianten.

Det mesta talar just nu för att lösningen blir den amerikanska varianten, där en ebok lånas ut en gång i taget, och alltså kommer att vara ”utlånad” tills den har ”lämnats tillbaka”. På det sättet kan biblioteket hålla koll på sina kostnader, samtidigt som förlagen får vettigt betalt.

Ett av problemen med detta är redan åtminstone lite diskuterat, nämligen att man då tvingas låtsas att en ebok är en fysisk bok, vilket innebär att alla fördelar med eboken formligen utraderas. Ett annat är att de avtal som förlagen och deras organisationer kommer att skriva med biblioteken med största sannolikhet kommer att innebära att biblioteken får betala alldeles för mycket för sina rättigheter att hantera eböcker.

All kultur som digitaliseras har hittills lett till att värdet på produkterna minskat. Marknaden översvämmas av likvärdiga varor, varpå priset faller så snabbt att det bara efter ett kort tag närmar sig en nollpunkt. Dessutom förflyttar konsumenterna sitt fokus från passiv konsumtion till social delaktighet. Musik är ett bra exempel. I dag betalar människor mer än gärna 99 kronor i månaden för att streama låtar via Spotify, men skulle i de flesta fall aldrig välja att lägga samma summa i en skivbutik. Detta har tillsammans med annat inom den digitala musikutvecklingen lett till en våg av nedläggning av skivbutiker – vilket är precis vad som snart kommer att ske med bokhandlarna.

Eböckerna står alltså inför sitt prisras. Men det har ännu inte inträffat. På samma sätt har eböckerna heller inte tagit klivit in i den sociala nätsfären, även om en rad spännande försök i den riktningen redan är igång.

Risken är alltså uppenbar att biblioteken kommer att binda sig vid avtal som dels kommer att ligga alldeles för högt jämfört med marknadsvärdet utanför biblioteksvärlden och som dels innebär att bibliotekens kunder inte kommer att kunna ta del av de sociala läsningsprojekt som lanseras, eftersom biblioteken troligen har bundit sig till att använda låsta och skyddade filer. Och det är klart att man i så fall kan glädja sig över att förlagen har en trevlig julklapp inom räckhåll, men samtidigt riskerar bibliotekens ställning att undermineras som en följd av utvecklingen. Frågan är bara: vem pratar om detta? Är det någon som har sett en kulturpolitiker ens föra den här diskussionen?