Besökare får sticka i biosalongen

Saga Jense Ferke är stickfantast och initiativtagare till Fyrisbiografens första "stickbio" som hålls måndagen 13 augusti. Då visas filmen "Gudrun – konsten att vara människa" och besökarna får samtidigt möjlighet att sitta och pyssla med sitt handarbete.

Stickfantasten Saga Jense Ferke var en av dem som tog initiativ till stickbion.

Stickfantasten Saga Jense Ferke var en av dem som tog initiativ till stickbion.

Foto: Privat

Kultur och Nöje2018-08-13 10:00

Hur kom du på den här idén?

– Jag har själv svårt att sitta still när jag tittar på film och hade hört talas om konceptet med stickbio. Så jag tipsade Fyrisbiografen om det.

Vad skiljer stickbio från vanlig bio?

– Den enda skillnaden är att det är lite ljusare i salongen så att det går att handarbeta.

Vad kommer ni göra under stickbio?

– Jag kommer att sticka på en mössa och jag vet en besökare som kommer att brodera korsstygn.

Filmen som visas är "Gudrun – konsten att vara människa", varför just den?

– Den är aktuell och har haft premiär nu i dagarna. Många unga som stickar intresserar sig också för feminism och handarbete som politisk handling. Garngraffiti och stickade plagg med budskap blir allt vanligare i takt med att handarbetsaktivismen växer.

Vad gör en film bra att sticka till?

– För mig är det bra om jag kan förstå språket i tal, eftersom man kan behöva titta ner ibland. Sen är det väl som med andra filmer: om de är bra och berör går de också bra att sticka till.

Varför ska man gå på stickbio?

– Jag har lättare för att ta in saker när jag stickar samtidigt. Just nu pluggar jag till slöjdlärare i Norrköping och på föreläsningarna brukar jag sitta med handarbete. Annars tycker jag att stickandet ger en ny dimension till filmtittandet, som annars är rätt passivt. Att sticka är också bra för motoriken och studier har visat att de som stickar i mindre utsträckning utvecklar demens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!