Bergman firas även i år

På söndag, 14 juli, öppnar Slottsbiografen i Uppsala portarna för födelsedagsfirande för en av sina mest kända besökare, Ingmar Bergman. Det blir också en kick off för huset som utställningslokal.

Ingmar Bergman när han var i färd med att filma scener till "Fanny och Alexander" på Fyristorg 1981.

Ingmar Bergman när han var i färd med att filma scener till "Fanny och Alexander" på Fyristorg 1981.

Foto: ROLF HAMILTON

Kultur och Nöje2019-07-13 09:00

Vågorna från förra årets 100-årsfirande av den kände filmregissören har knappt lagt sig när nu hans 101-åriga födelsedag ska firas i födelsestaden Uppsala.

– Det ska bli en fest i Ingmar Bergmans anda. Han tyckte om att se Chaplin-film, så det visar vi, med stumfilmsmusik spelad av Edward von Past. Enklare förtäring i Bergmans anda serverar vi också, iskall svartvinbärssaft med Bragokex, berättar Kicki Näslund, projektledare för att Hantverksföreningens hus ska bli mer tillgängligt.

– Tanken är att det ska vara en kick-off för att öppna bion mer för turister och allmänhet. Uppsala Fabriks- och Hantverksförening, som äger bion, tittar på möjligheten att hålla den k-märkta lokalen öppen och vi har hittills mött ett stort intresse och fått stöttning av kommunen.

Invigningstalar gör Jan Holmberg, vd för Bergmanstiftelsen. Han ser tillbaka på ett jubileumsår för Ingmar Bergman som fick långt större gensvar i världen än vad stiftelsen hade tänkt eller planerat för.

– Jubileet blev det största över någon enskild kulturpersonlighet någonsin, det firades i 84 länder, på biografer, teatrar, i radio, med konferenser, utställningar och bokutgivningar, bland annat, säger han.

– Jag har fått ett starkt intryck av att också svenskarna har fått upp ögonen för vilket inflytande Ingmar Bergman konstnärskap haft i världen.

Han berättar att han i sitt tal kommer att prata om Bergmans Uppsala och vilken betydelse staden haft för hans konstnärskap.

– Det Uppsala han målar upp är nästan som en mytologisk plats!

I sin självbiografi, ”Laterna magica”, berättar Ingmar Bergman om hur han fick besöka maskinrummet när han var på Slottsbiografen som liten pojke för att titta på film tillsammans med sin mormor.

Dörren till maskinrummet stod öppen och den då tioårige Ingmar Bergman tog mod till sig och klev in. ”Jag blev inte utkastad, tvärtom. Det var rent upphetsande första gången jag hörde en projektor i gång”, berättade han i en intervju i UNT 1998.

Förutom invigningen 14 juli, ska Slottsbiografen ha öppet, 17, 21 och 27 juli och då kan besökarna se dels utställningen om hur den flerfaldigt Oscarsbelönade ”Fanny och Alexander” filmades i Uppsala, dels en samling originalaffischer från Ingmar Bergmans filmer. Kicki Näslund ska dessutom att ge en guidad tur i Slottsbiografens mer än 100-åriga biograflokal.

”Fanny och Alexander”-utställningen fanns på Upplandsmuseet förra året och är producerad av Svenska Filminstitutet och Bergmanstiftelsen.

Ingmar Bergman deltog också vid renoveringen och restaureringen av Slottsbiografen som påbörjades 1993. Han ville att biobesökarna skulle sitta bra och att tekniken skulle vara den yppersta, vilket fick vägas mot de rent antikvariska aspekterna. Dock ville han inte komma då lokalerna skulle återinvigas.

Inredningen i Slottsbiografen lär nu vara den bäst bevarade i landet. Foajéns björkpaneler i brösthöjd övergår i Upplandskonstnären Gusten Widerbäcks målningar av hantverkare och jugendslingor. Allt är belyst med tidstypiska lampor från 1920-talet.

I foajén står också en stor filmprojektor från 1950-talet från ateljéerna i Filmstaden, Råsunda. På den brukade Ingmar Bergman se igenom dagens tagningar under den tid han var verksam som filmregissör.

– Byggnaden är en nationell kulturskatt och vi hoppas kunna ha mer öppet i framtiden. Det finns också ytterligare en festlokal i huset där vi planerar att uppföra ett permanent museum om Uppsalas hantverkare. Vi har redan fått ett par montrar från Kungliga myntverket som vi ska använda där, avslöjar Kicki Näslund.

Fakta

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman föddes på Akademiska sjukhuset i Uppsala 14 juli 1918. Familjen flyttade sedan till Stockholm, men han vistades mycket i Uppsala som barn.

Filmkarriären inleddes med manuset till ”Hets” 1944. Regidebut med ”Kris” 1946. ”Jungfrukällan” fick en Oscar 1960, ”Såsom i en spegel” fick en 1961. ”Fanny och Alexander”, fick fyra Oscar 1982.

Stiftelsen Ingmar Bergman bildas av Svenska Filminstitutet, Dramaten, Svensk Filmindustri och Sveriges Television 2002 i samråd med Bergman.

2007 dör Ingmar Bergman och stiftelsens arkiv inkluderas på Unescos Världsminneslista.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!