Berättelser i porslin

Ett skåp med kantstött finporslin kan bära en hel familjs historia. Och i den lilla berättelsen ryms den stora. Konstnären Natasha Dahnberg för samman olika lager av historia.

Utifrån ett skåp har konstnären Natasha Dahnberg kastat sig över historiens lager.

Utifrån ett skåp har konstnären Natasha Dahnberg kastat sig över historiens lager.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2009-05-08 08:00
En liten kopp med flagnande guldkant kan stå som ett minnesmärke över en berättelse som fångar sekler av forna ägares liv och död. I utställningen Arvet, som öppnar på Galleri Strömbom i morgon lördag, har Uppsalakonstnären Natasha Dahnberg gripit tag den egna familjens förflutna och tecknat en stor historia som berör oss alla. Ett gammalt vitrinskåp i föräldrarnas vardagsrum i Moskva blev utgångspunken.
— Det började förra året när jag gjorde två bilder till en utställning på Edsviks konsthall. Jag visste inte att det skulle bli en hel utställning, men så byggde jag vidare på dem. Min familj har flyttat runt väldigt mycket i den europeiska delen av Ryssland och mycket har gått förlorat. Men det här glasskåpet har klarat sig, och alla små koppar och muggar som står i skåpet bär en historia. Människor samlar och lever med de här föremålen, som sedan överlever människorna, säger Natasha Dahnberg.

På vägarna i Galleri Strömbom hänger en serie fotobaserade verk där konstnären har fört samman olika objekt. I några verk är det familjens eget skåp som syns i bilderna, medan andra är byggda på ett skåp med porslin som har tillhört Napoleon III och som står på Louvren i Paris. På collagen har hon också målat in pixelliknande ytor av färg som ibland skymmer de övriga motiven.
— Varför jag gör pixlarna? Jag tycker att de är poetiska. De står för en informationsförlust. Det är som när man ser på digital tv och bilden plötsligt försvinner. Det är ofta vackert och programmen blir egentligen som mest spännande när man inte vet vad som händer.

I bilderna dyker också flera gestalter från konsthistorien upp. Ett verk med titeln Flyktingar visar fem gestalter hämtade från renässansmästarna Van Eyck, Masaccio och Dürer. Samtliga figurer är gestaltningar av Adam och Eva som har fördrivits från Paradiset. Och mot en av väggarna står ett skåp som konstnären har fyllt med egentillverkade porslinsfigurer. Det är ett leende återskapande av föräldrarnas skåp.
— Porslinsfigurerna är mina egna historier. Tavlorna är ganska allvarliga och jag ville göra något som också är lite kul.
Citat från konsthistorien, små lustiga figuriner som spelar dataspel, kejserligt och privat finporslin. Objekt och bilder formar en berättelse som är både privat och offentlig.
— För mig handlar det om min familjs historia, men inte bara, utan också om minnen, om det vi bevarar och om det vi inte bevarar. Och om hur det påverkar oss.



-
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!