Berättarteater för barn på engelskt vis

Med den nybildade teatergruppen Berättarteaterns föreställning Smallhead och De Två Systrarna når den engelska storytellingtraditionen Uppsalas yngsta publik.

Uppsalamusikern Anna Haglund och sagoberättaren Ellen Fiske har inspirerats av den engelska storytellingtraditionen.

Uppsalamusikern Anna Haglund och sagoberättaren Ellen Fiske har inspirerats av den engelska storytellingtraditionen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2008-04-24 00:01
Det var när musikern Anna Haglund läste sång och fiol på universitetet Newcastle upon Tyne som hon först kom i kontakt med den urgamla berättartraditionen. Inspirerad av genrens möjligheter kände hon ganska snart att hon ville göra något liknande själv. Att barndomsvännen och sagoberättaren Ellen

Fiske också blivit påverkad av berättarformen under en utlandsresa till Skottland och senare Sydafrika ledde till att samarbetet faktiskt blev av.
- Jag hade storytellingtanken med mig från England och ville göra projektet med Ellen. Efter att vi bestämt oss för att jobba ihop gjorde vi upp en plan ganska tidigt som vi följt nästan nitiskt, säger Anna Haglund.

Sagan som från början heter Smallhead and the King´s sons, är en engelsk folksaga som Berättarteatern själva bearbetat, dels för att tilltala en yngre publik men också för att passa deras personliga uttryck.
- När jag såg Storytelling i Sydafrika märkte jag att man verkligen måste göra det på sitt eget sätt. Att man måste våga lita till sin egen röst och vara stadig i den. Sen är det viktigt att hitta karaktärerna när man berättar och att man har nån slags inre bild av personerna, säger Ellen Fiske.

Bearbetningen som ensemblen gjort av sagan har bland annat inneburit att vissa karaktärer fått starkare drag, att en del scener plockats bort medan andra blivit längre och att slutet blivit lite tydligare och mörkare.
I enlighet med storytellingtraditionen försöker ensemblen också att skapa en interaktiv dialog med barnen.
- Jag tror att det är viktigt att man inte underskattar barnen, utan att man tar in dom på ett sätt så att de känner att man lyssnar, säger Anna Haglund.

Musiken, som är lika central som berättandet i föreställningen, skapas genom ett arabiskt gitarrinstrument, slagverk, klarinett, saxofon, fiol, dragspel och triangel, och har arbetats fram efter sagans form.
- Berättelsen är ganska repetitiv och musiken bygger också på upprepningar. Det finns också ett gemensamt grundmaterial och ett tonmaterial som förändras efter detta, säger Anna Haglund.
Smallhead och De Två Systrarna spelas torsdagen den 24 och fredagen den 25 april på Den Lilla Teatern i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!