Berättarglädje på Bokens dag

Berättandet stod i fokus när Uppsala stadsteater i måndags kväll slog upp portarna för UNT-arrangemanget Bokens dag.

Folkmusikduon Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm förgyllde kvällen med väl valda folktoner.

Folkmusikduon Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm förgyllde kvällen med väl valda folktoner.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2015-11-16 22:07

Videon är inte längre tillgänglig

Det var minst sagt fullsatt på stadsteatern inför den tjugonde upplagan av Bokens dag – så högt var publiktrycket, att till och med scenen fått ge rum åt ett antal stolsrader. Kvällens konferencier, UNT:s kulturchef Kristina Lindquist, inledde med några allvarliga ord kring helgens terrordåd i Paris, men även om hur det vi läser förhoppningsvis kan hjälpa oss förstå världen lite bättre.

Här fanns både David Lagercrantz, vars Millennium-uppföljare "Det som inte dödar oss" liverecenserades av UNT i augusti, samt idéhistorikern och Uppsalaförfattaren Karin Johannisson, Augustprisnominerad för sin bok "Den sårade divan: Om psykets estetik".

Första namnet för kvällen, där bokprat varvades med sköna folkmusiktoner från Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm (den sista även medlem i tokhyllade folkduon Siri Karlsson), var Uppsalaförfattaren, historikern och före detta ständig sekreterare i Svenska Akademien, Peter Englund. Med en passion för historien och en ständig drift att tränga djupare i skeenden, har han i bokprojektet "Stridens skönhet och sorg" följt fyrtio människors liv under första världskrigets fem år. I den senaste delen har turen kommit till ödesåret 1916.

– Det var första världskrigets värsta år vad gäller mänskligt lidande, sade Peter Englund, och fortsatte:

– Utan detta krig hade vi heller inte haft någon Hitler. Men på ett sätt är det förstås lättare att närma sig det förflutna, än de konflikter som sker här och nu, där vi ännu inte vet hur det slutar.

Verkligheten är något som inspirerat, om än på annat sätt, författaren Jonas Hassen Khemiri till den Augustprisnominerade romanen "Allt jag inte minns". Här var det dramatikern Khemiri som steg fram, när Uppsalapubliken fick höra en inlevelsefull redovisning för hur en oväntad bilkrock började väcka tankar, likväl som minnen av mormodern och hennes kamp för att bevara sina minnen.

– Hon hade en lapp hemma där det stod "Jag är i Stockholm, jag ska ingenstans", som för att försäkra sig själv varje dag, sade Jonas Hassen Khemiri.

Hela två matematiker fanns representerade på scenen – romandebuterande Uppsalaförfattaren Alma Kirlic samt deckarförfattaren Carin Gerhardsen. Kanske ger matematiken även kreativiteten en skjuts? Carin Gerhardsen, vars böcker om Hammarbypolisen översatts till mer än 25 språk, uttryckte nöjet i att skildra så många människotyper som en grupp poliser utgör. Lika många människotyper trängdes förmodligen i teaterfoajen under kvällen, med lika stora delar läsglädje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!