Berättarglädje och läslust på Bokens dag

Fem berättare och en smörälskande kokboksmakare. Nu är det klart vilka som blir årets författare på Bokens dag i Uppsala. UNT:s nya kulturchef Kristina Lindquist leder kvällen.

Sara Stridsberg
Foto: Caroline Andersson

Sara Stridsberg Foto: Caroline Andersson

Foto:

Kultur och Nöje2014-09-23 07:00

OBS! Denna artikel publicerades 2014

Måndag 10 november är det dags för UNT:s litteraturfest Bokens dag. Mycket talar för att det blir en kväll i romanens tecken. Fem av årets gästande författare – Johan Heltne, Lotta Lundberg, Viveka Lärn, Sara Stridsberg och Klas Östergren – är aktuella med nya romaner. Och så kommer Johan Hedberg också, kokboksförfattaren, matbloggaren och Uppsalabon med särskild kärlek för smör.

En nyhet för i år är lokalen: Missionskyrkan. Ny i sammanhanget är också Kristina Lindquist, UNT:s nya kulturchef som tillsammans med UNT-medarbetaren Lena Köster ska leda kvällen. Kristina Lindquist tillträder som kulturchef i oktober och Bokens dag blir ett tillfälle att träffa litteraturintresserade UNT-läsare på riktigt. ”Lite nervöst”, medger hon, även om hon mest tycker det ska bli roligt. Inte minst detta att mötas just i litteraturen.

– Att läsa är en underbar enmanssyssla. Men det är också viktigt att hitta litterära träffpunkter och det här blir en sådan mötesplats. Dessutom är förstås Bokens dag ett tillfälle för läsarna att möta intressanta författarskap på hemmaplan, säger hon.

På frågan vad läsning betyder just för henne, svarar Kristina Lindquist att skönlitteraturen erbjuder en flykt, en chans att slippa sig själv och sitt eget huvud en stund. Och i stället få tillgång till andra världar.

– Läsandet är framförallt lustbetonat. Men också helt avgörande för att inte fastna i sitt eget tänkande.

Lusten i läsningen är något hon återkommer till. Att läsning är glädje, och måste få vara just det. Att få känna hur världen öppnar sig och blir större.

– Att få uppleva det borde vara en rättighet för alla, inte minst för unga. Man lyfter ofta fram nyttan med att läsa, och visst kan det vara positivt för inlärningen. Men det anser jag främst är en god bieffekt.

Bokens dag

Bokens dag arrangeras måndag 10 november i Missionskyrkan i Uppsala, med start kl 19.00.

För pausunderhållningen står Anna Karin "Ako" Nytell Oldeberg med band.

Biljetter finns att köpa i UNT-butiken samt på Studentbokhandeln.

Bokens dag har arrangerats av UNT sedan 1995.

Johan Hedberg

Det här är mannen som blir knäsvag av ett gott smör. Syrat, med perfekt sälta och djupt gul färg, ja, det går den tidigare UNT-medarbetaren och Uppsalabon Johan Hedberg i gång på. Nu har han givit ut kokboken "Smör ­– kärna, bryna, baka" och kommer till Bokens dag utrustad med diverse ingredienser och löfte om att tillreda något gult och ätbart.

Johan Heltne

”Johan Heltne skriver sin roman med en fantastisk lyhördhet för både sina gestalter och de miljöer de vistas i”, skrev UNT:s recensent Therese Eriksson om Heltnes debutroman ”Det finns ingenting att vara rädd för”. Här skildrar han en ung mans uppväxt i församlingen Livets Ord i Uppsala, och hur svårt det är att vara tonåring och störtförälskad och samtidigt kringgärdad av regler för vad man går göra och inte.

Lotta Lundberg

Lotta Lundberg, född i Uppsala och numera bosatt i Berlin, debuterade 1999 med romanen ”Låta sig hända”. I aktuella romanen ”Timme noll” flätar hon samma tre kvinnors liv, från tre platser, och från tre tidpunkter i historien: här finns Hedwig i ett sönderbombat Berlin 1945, tonårsflickan Isa i Uppsala 1983 och prästfrun Ingrid på en skärgårdsö 2005. Berättelsen är inspirerad av journalisten Cordelia Edvardssons (1929-2012) och hennes mors levnadsöden.

Lotta Lundberg har även varit krönikör i UNT.

Viveka Lärn

Saltön är tillbaka! I sin nya roman ”Södra vägen till Saltön ” låter Viveka Lärn ett antal karaktärer från Göteborgsskildringarna ”Öster om heden” och ”Väster om Vinga” dyka upp på Saltön – och där möta gamla bekantingar från tidigare böcker och filmatiseringar. En elegant kombo , helt enkelt, och en bro från fastlandet till den fiktiva Saltön.

Viveka Lärn har sedan debuten 1975 också gett ut ett stort antal böcker för barn, bland annat de omtyckta serierna om Eddie, Ludde och Mimmi.

Sara Stridsberg

En gång i tiden gick Sara Stridsberg skrivarlinjen på Biskops arnö utanför Bålsta. Hon debuterade 2004 med romanen ”Happy Sally” och är i dag är en av våra mest uppburna författare och dramatiker, belönad bland annat med Nordiska rådets litteraturpris och tre gånger nominerad till Augustpriset.

I höst ger hon ut ”Beckomberga – ode till min familj”, en roman som kretsar kring Jackie och hennes far Jimmie Darling, intagen på Beckomberga mentalsjukhus.

Klas Östergren

Ny roman på gång, dags att på allvar träda in i Svenska Akademien och snart premiär på filmatiseringen av kultromanen ” Gentlemen ” . Klas Östergren är helt klart högaktuell i höst.

Nya romanen ”Twist” tar avstamp i sextiotalets Stockholm och vindlar sig fram till vår tid. Det handlar om mutor, om kärlek, om murens fall – och svek.

Östergren debuterade 1975 med romanen ”Attila”, och det stora genombrottet kom med just ” Gentlemen ”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!