Bengt Lindström en fullträff för Grönsöö
Bengt Lindström var inte Jakob von Ehrenheims förstaval inför sommarens utställning på Grönsöö slott men ett lyckokast ändå. Utställningen lär väcka stort intresse och locka åtskilliga besökare i sommar.
Carl Gustaf von Ehrenheim och kulturminister Lena Liljeroth Adelsohn studerar glasen i montern.
Foto: Roland Nordqvist
- Det var ytterst tråkigt att han inte själv kunde komma hit som vi önskat och tänkt när vi planerade utställningen, konstaterar Jakob von Ehrenheim.
När utställningen öppnades på onsdagen fanns dock konstnärens änka Michelle på plats.
Själva invigningen förrättades av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som förvånad konstaterade att det fanns inget band att klippa eller knyta ihop när det blev så dags.
Grönsöö visar under sommaren också en "favorit i repris", nämligen slottets glas som funnits på bordet under flera sekler.
- Det intressanta med glasen är att de egentligen inte är en samling utan bruksglas som använts på Grönsöö under många ägare och långa tider, berättade fil dr Åke Nisbeth, som sammanställt katalogen och i den berättar om hur glasen använts.
- När Sverige som en följd av det 30-åriga kriget tog plats bland Europas stormakter höjdes kraven på stormännen, berättar han. Stormännen fick höja sig för att anpassa sig till sina likar ute i Europa. Glasen var en viktig del av statusen.
- Genom att studera dem kan man utläsa mycket, förklarade Åke Nisbeth och var inte alls missnöjd med att utställningen, som visats tidigare, repriserades.
Bengt Edgren, chef för Murberget, Västernorrlands länsmuseum, berättade att man från museets sida var glada över att nu dela med sig av den samling om bland annat totalt nästan 1 000 grafiska blad, sju väldiga oljemålningar och ett 30-tal mindre målningar som konstnären Bengt Lindström donerade till museet.
- Vi vill gärna samarbeta med andra utställare och visa upp verken både inom och på sikt även utanför Sverige.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth framhöll att de föremål som visas upp speglar samhällets gemensamma minnen.
- Kulturen är ett arv vi lämnar efter oss till kommande generationer. Inte bara sakerna utan också när de kan visas i sitt sammanhang, som här på Slottet. Samtidigt är det en nationell angelägenhet att vårda vårt kulturarv, konstaterade Lena Adelsohn Liljeroth.
Jakob von Ehrenheim berättar att man på Grönsöö sammanställt en lista över kända svenska konstnärer som man vill se som utställare på slottet. Bengt Lindström stod högt på listan, även om man den här gången först frågat en annan konstnär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!