"Bekräftelse har alla behov av"

Uppsalaförfattaren Ola Larsmo fick beskedet om att han utsetts till hedersdoktor för ett par veckor sedan under bokmässan i Göteborg.

Hedersdoktor. Ola Larsmo fick beskedet att han ska promoveras av Uppsala universitet under årets turbulenta bokmässa i Göteborg.

Hedersdoktor. Ola Larsmo fick beskedet att han ska promoveras av Uppsala universitet under årets turbulenta bokmässa i Göteborg.

Foto: Staffan Claesson/arkiv

Kultur och Nöje2017-10-13 11:16

– Det var kul att få ett glädjande besked just på bokmässan som ju hade obehagliga undertoner i år, säger Ola Larsmo och syftar bland annat på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration på Göteborgs gator.

Han ser Uppsala universitets beslut att promovera honom till hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten som ett kvitto på att han gjort något bra.

– Det är en bekräftelse på att ens arbete är viktigt för många andra människor, något som vi alla har behov av. Jag ser mig själv som en skönlitterär författare, men en hel del av mitt arbete tangerar vetenskaplig forskning och då känns det bra med ett erkännande från universitetet.

Ola Larsmo hoppas att hans hedersdoktorat kan bidra till att det etableras ett samarbete mellan svenska PEN och Uppsala universitet. Larsmo var från 2009 och fram till i våras ordförande i svenska PEN som huvudsakligen arbetar med frågor som rör tryckfrihet och yttrandefrihet.

– Att skapa en gemensam plattform är något vi pratat mycket om. Det är inte bara författare som hotas av inskränkt yttrandefrihet utan även forskare världen över.

I Uppsala universitets motivering lyfts förstås Ola Larsmos författargärning fram men även hans "osvikliga moraliska kompass".

– Det är förstås en smickrande formulering, men den gör mig också lite orolig. En sån ska man väl inte ha, säger Ola Larsmo och skrattar till.

Jaså?

– Om man tror att man verkligen har en sån kompass, det är då man har tappat den. Börjar man lita på sig själv på det viset är man en farlig människa, säger han.

Ola Larsmo har inte bara promoveringen i januari att se fram mot. Om mindre än en månad har scenversionen av hans roman om svenska emigranters livsöden i USA, "Swedehollow", premiär på Dramaten. Nästa vecka inleds repetitionerna i den scenografi som ska användas på Elverkets scen.

– Jag ska sitta tyst som en mus i ett hörn för att inte störa, det blir mycket spännande.

Han har inte haft något med manusarbetet att göra, det har regissören Alexander Mørk-Eidem skött helt och hållet.

– Det var ett val från mig. Alexander är en stor teaterbegåvning och jag ville att han skulle få fria händer.

Ola Larsmo avslöjar också att han just nu arbetar med research inför en ny emigranthistoria, den här gången med utpräglad koppling till Uppsala. Förhoppningen är att grundarbetet ska utmynna i något skönlitterärt, troligen en roman.

– Det är en spännande story som tar sin början här i stan. Uppsala utmärker sig ju inte som någon stor emigrantstad, men visst var det många som stack även härifrån.

Nya hedersdoktorer

Författaren Ola Larsmo och professor Quentin Skinner, Londons universitet, utsågs på fredagen till hedersdoktorer vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala universitet.

Ur pressmeddelandet från Uppsala universitet:

"Larsmo är med sina breda historiska kunskaper och med sin osvikliga moraliska kompass en viktig humanistisk röst i såväl den svenska samhällsdebatten som i den internationella kampen för yttrande- och pressfrihet."

"Quentin Skinners olika bidrag till historisk forskning har varit mycket viktiga och inflytelserika under flera decennier."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!