Basia Frydman sjunger ut

Skådespelaren Basia Frydman berättar om sitt liv i kabarén Basia + Bert = sant. Det blir mycket kärlek, svärta och Jacques Brel. I morgon tisdag sjunger hon ut på Katalin i Uppsala.

Foto:

Kultur och Nöje2007-02-12 00:00
Livet är inte olikt en svidande chanson. Där det finns glädje är det aldrig långt till sorg. Det är svart och vitt, och alla nyanser däremellan. Kabarén Basia + Bert = sant vill spegla verkligheten. Och till sin hjälp tar den både Edith Piaf och Mikael Wiehe.
- Jag sjunger mig igenom hela berättelsen om männen i mitt liv med hjälp av de här sångerna. Det blir en färd genom tid, genom Europa och genom svek och passion. Föreställningen är väldigt opretentiös, jag bjuder på mig själv och sjunger de sånger jag älskar, säger Basia Frydman, när UNT når henne under en kort sjukledighet från det annars späckade schemat som bland annat inkluderar repetitioner inför premiären av en pjäs av Carl Johan Vallgren på Dramaten, där Frydman sedan 1982 tillhör den fasta ensemblen.

Lyckligtvis är konvalescensen av tillfällig förkylningsart och det ska inte vara någon fara för tisdagens gästspel på Katalin i uppväxtstaden Uppsala, där Basia Frydman redan på fyrtiotalet inledde sin karriär.
- Ja, första gången jag stod på en scen var faktiskt i Folkets hus, nuvarande Stadsteatern. Jag stod på en stol på scenen och läste dikter på jiddisch.
Hemstaden övergavs dock redan efter studentexamen. På samma sätt som hon tidigt gjorde sin scendebut var Basia Frydman färdig med Uppsalas studentliv redan innan hennes eget hade börjat.
- Det är en väldig skillnad på Uppsala nu och då. Det var verkligen en utpräglad studentstad. Nu känns staden mer levande och mångkulturell. Jag var den enda svartskallen då. Alla tyckte att det var spännande med mitt svarta hår, även om jag själv hatade det och ville vara svensk, säger Basia Frydman, som kom till Sverige från Polen som tvååring.

Den biografiska kabarén uruppfördes på Dramaten 2003 och har sedan dess återkommit i olika omgångar. Kabarén som föreställningsform ligger Basia Frydman nära om hjärtat, och hon har ofta rört sig kring formatet, inte minst i flera samarbeten med Staffan Westerberg.
- Jag tycker om blandningen. Man får ett så omedelbart gensvar av publiken när man sjunger.
Basia Frydman står själv för idé och regi till föreställningen, och musikarrangemangen har gjorts av pianisten Göran Martling, en annan gammal Uppsalabo.
Genom sina favoritlåtar är det lätt att gestalta sitt liv, åtminstone om man besitter samma dramaturgiska fingertoppskänsla som Basia Frydman. Föreställningen har blivit mycket uppskattad. Kanske för att den utan omvägar berättar om livets alla sidor.
- Jag har aldrig riktigt förstått det här med komedi och tragedi. Livet är ju så sorgligt att man skrattar ihjäl sig, eller så roligt att man skrattar så man gråter. För mig är det viktigt att livet inte är det ena eller det andra, utan bägge två. Jag vill att man ska åka berg- och dalbana på scenen, precis som i livet.
PERSONLIGT
Basia Frydman

Född 1946 i Polen, flyttade som 2-åring till Sverige och Uppsala.
Har medverkat i ett otal föreställningar på bland annat Dramaten, Stockholms stadsteater och Judiska teatern.
Har dessutom medverkat i ett antal filmer, däribland Kådisbellan, och gett ut två Cd-skivor.
Aktuell med kabarén Basia + Bert = sant på Katalin i morgon tisdag, samt med föreställningarna Radio Love och Alexander och påfågeln, som bägge under våren går på Dramaten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!