– Det är en omfattande utställning som är gjord för barn och familjer. Bilderna är placerade i barnhöjd och det finns en rymdkapsel som barnen kan gå in i, säger Stian Hole förnöjt.
När UNT pratar med honom befinner han sig på Bror Hjorths hus och håller på att lägga sista handen vid hur hans bilder ska hänga till utställningen "Mellan dröm och verklighet". Men han kommer att återvända till sin utställning i Uppsala i veckan.
Stian Hole är flerfaldigt prisbelönad och räknas till en av dem mest intressanta bilderboksskaparna i Norden just nu. Hittills har tre böcker om Herman, samt ”Annas himmel” och ”Den gamle mannen och valen” givits ut i Sverige. Inom kort kommer också ”Morkels alfabete” på svenska.
Böckerna berör stora frågor, som livet, döden, skuld och kärlek. Men de handlar också om enklare saker, som att börja i skolan utan att ha tappat en endaste tand.
Illustrationerna gör han i photoshop. De är gjorda av fotografier, bilder från gamla skolplanscher, floror med mera. Varje illustration är uppbyggd av mängder av lager, bara Hermans ansikte kan till exempel bestå av 30 olika delar.
– Barnen på bilderna är en sorts avatarer, med drag från flera barn, däribland mina egna, förklarar han.
Parallellt med att han skapar bilderna skriver han berättelserna.
I kväll, torsdag, visas hans bilder av Maria Malmberg Wallin, museilektor i Bror Hjorths Hus. På söndag signerar Stian Hole själv sina böcker på Bror Hjorths Hus och på eftermiddagen samma dag håller han föredrag på Uppsala stadsbibliotek över ämnet "Vad händer efter sista sidan?".