Att se och synliggöra
Gruvarbetare i Malmberget, barnsoldater i Afghanistan; Odd Uhrbom är fotografen som ser och synliggör, skriver Cristina Karlstam.
Foto: Fotografi av Odd Uhrbom
Bilderna är inte moraliserande, inte sentimentala; därtill är de alltför sakliga och dokumenterande. Men de tvingar oss att se.
En kommande bok med ett urval bilder från ett långt fotografliv har ordet samvete i titeln. Det är ett ord som nästan fallit ur bruk i vår självupptagna tid, ett ord som väl sammanfattar Uhrboms konstnärliga koncept. Hans utställning hos Galleri London i centrala Uppsala är ett gott exempel på en reportagefotografi buren av ett angeläget ärende. Att se och synliggöra.
Odd Uhrboms bilder är i mycket liten grad arrangerade. I stället ger de intryck av en direkthet i mötet med Den Andre. Precis så här satt den gamla kvinnan böjd över sin handdrivna symaskin när fotografen fick syn på henne i det palestinska flyktinglägret i Jordanien. Och barnen som vände sina blickar mot fotografen där de stod i matkön väntande på sin lilla ranson vänder nu sina blickar mot oss, betraktarna av hans bilder, tagna för flera årtionden sedan. Så kan en medveten fotografi förmedla närkontakt mellan människor över geografiska, kulturella och tidsmässiga gränser. När syftet som här varit att se och synliggöra.
Konst
Galleri London
Odd Uhrbom
Perspektiv
tom 7/9I Uppsalafotografen Odd Uhrboms händer är kameran ett redskap för närhet och möten, skriver Cristina Karlstam.
Galleri London
Odd Uhrbom
Perspektiv
tom 7/9I Uppsalafotografen Odd Uhrboms händer är kameran ett redskap för närhet och möten, skriver Cristina Karlstam.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!