Att köpa eller inte köpa

KRÖNIKA. Bokreornas feststämning klingar av lite för varje år – men knappast intresset för böcker! Allt snabbare hamnar helt nya volymer på readiskarna, samtidigt som gamla fynd dammas av i boklådornas djupaste lager.

Håkan Holmberg

Håkan Holmberg

Foto:

Kultur och Nöje2012-02-21 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppmärksammade böcker som kom ut så sent som i höstas – som t ex Jan Guillous Brobyggarna och Tomas Bannerhets Augustprisvinnare Korparna – slumpas bort på bokborden. Eller på boksajternas reasidor. Det är hos de virtuella boklådorna man kan se alla titlar långt i förväg, göra sina förbeställningar med ett klick. Man behöver bara släpa hem dem tillsammans med mjölk och potatis från ”posten” på Ica eller Konsum. Om man nu vill släpa. Det finns ju e-böcker.

Ja, frågan är varför man ens ska betala reapris för klassiker som August Strindbergs Hemsöborna, när de finns att ladda ned alldeles gratis som e-böcker – upphovsrätten har ju upphört att gälla. Samtidigt finns det ju inget härligare än en riktig klassikersamling i bokhyllan därhemma! Hyllan av trä, alltså. Inte bokappens virtuella ”furuhylla”.

* * *

Till den riktiga hyllan skulle jag t ex köpa Charlotte Brontës reade bladvändarklassiker Jane Eyre. Om jag inte redan ägde den alltså, och dessutom hade läst den två gånger. Likaså skulle jag satsa på Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken – en roman som sannerligen förtjänar omläsning.

Men det är inte bara riktigt gamla och ganska nya böcker som reas. Man blir glatt överraskad när man finner typiska antikvariatsböcker, som Lars Widdings På Årstafruns tid – om frun på Årsta som förlorar alla barn i spädaste ålder, utom en son som klarar sig tills han är 21, då han går genom isen… Vissa historier fastnar – och Lars Widding var en riktigt god berättare.

* * *

Bland lite nyare pärlor hittar jag uruguayanen Eduardo Galeanos säregna, täta och formmässigt intressanta mininovellsamling Omfamningarnas bok. Den antifascistiska aktivisten Galeano belönades med Stig Dagerman-priset 2010 – samma år som en annan latinamerikan, peruanen Mario Vargas Llosa, fick Nobelpriset i litteratur. Av den senares produktion finns t ex Bockfesten och Den stygga flickans rackartyg på rean.

Så visst finns alltså ett och annat läsgodis att förbeställa. Av alla föremål i en bostad skapar böcker den största hemtrevnaden! Men varför skulle jag beställa reaböcker? Bokhyllorna därhemma är överfulla – jag har nyss gjort en radikal utrensning och samtidigt klämt in ännu en hylla i gästrummet. Så om jag nu går på bokrean är det just för festlighetens skull: att få botanisera, leta, fynda, tumma, bläddra, väga i handen, läsa på baksidan – och till slut med ett djupt, bokdoftsinhalerande andetag bestämma sig: Dig ska jag ha!