Åter på Skokloster
I torsdags stod Rutger och Hermine von Essens fem barn åter på trappan till Skokloster slott - deras hem under 1950- och 60-talen. Och familjens köksföreståndarinna Disa Persson höll ett litet tal om hur hon kom till slottet en vårdag för 58 år sedan.
I 20 års tid var Skoklosters slott Carl Ulrik von Essens hem. I veckan kom han till invigningen av utställningen som skildrar livet här på 1950- och 60-talen tillsammans med barnbarnet Fabian Ramel, 5 år.
Foto: Eva Nevelius
- Vi hade stor respekt för de vuxna och vistades nästan uteslutande här på bottenplanet. Det var väldigt kallt i slottet och första våningen var den enda som var uppvärmd. Man drog sig för att gå upp "i kylan", berättar Carl Ulrik von Essen.
På bottenplanet fanns den våning som specialinretts för familjen med moderniteter som centralvärme, elektricitet, nytt kök och badrum. Men redan på den här tiden var slottet så mycket mer än ett hem. På 50-talet kom lika många besökare hit som i dag och en hel del prominenta gäster. Den japanske kronprinsen, nuvarande kejsaren, var en av dem. En annan, shahen av Iran.
Vid de tillfällena, precis som alla andra dagar, var det Disa Persson som såg till att maten kom på bordet. I 17 år verkade hon som köksföreståndarinna och kokerska på Skokloster och trots att hon nu fyllt 88 år minns hon precis hur det var när hon kom med båten för första gången.
- Slottet gjorde ett magnifikt och spännande intryck, säger hon.
Familjen von Essens och de anställdas berättelser finns nu att lyssna till i utställningens vardagsrum. Här ligger också några av de många tidningsurklippen. Det skrevs nämligen spaltkilometer om den unga adelsfamiljen på Skokloster.
Det var första gången någonsin som ägarfamiljen bodde på slottet året runt, och det skulle bli den sista. 1967 tog staten över och sedan dess har det fungerat som museum. Mängder med sommarutställningar har passerat revy men 1900-talet har man aldrig visat förut.
Varför nu?
- Vi tyckte att det var dags. Förra året var det 40 år sedan slottet köptes av staten och nu ville vi uppmärksamma den här perioden. Det är spännande för att det var den familj som verkligen flyttade in och bodde här i 20 år, säger museichef Ann Kristin Carlström.
Utställningen har tagit form på ett litet annorlunda sätt. Den här gången handlar det inte bara om gamla föremål.
- Vi har jobbat med pressklipp, fotografier och gjort intervjuer på ett sätt vi inte gjort tidigare.
Hur känns det då att få se sin barndom skildrad av någon annan? Carl Ulrik von Essen letar en stund efter rätt sätt att uttrycka det på.
- Det känns hedersamt för familjen, säger han till sist.
Fotnot: Att leva i en sevärdhet, Skoklosters slott 1947-1967 visas 22 maj - 2 november i slottets bottenvåning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!