Armeniske fredskonstnären får stanna

I Armenien blev han misshandlad för sin politiska konst men i Sverige sa Migrationsverket nej till Narek Aghajanyans asylansökan. Efter fyra år och fyra månader har man nu ändrat sitt beslut.

Den utvisningshotade konstnären Narek Aghajanyan hade en utställning i Mehedeby missionshus till minne av de tio mördade demonstranterna i Armeniens huvudstad Jerevan år 2008.

Den utvisningshotade konstnären Narek Aghajanyan hade en utställning i Mehedeby missionshus till minne av de tio mördade demonstranterna i Armeniens huvudstad Jerevan år 2008.

Foto: Patrik Lundin

Kultur och Nöje2014-06-24 09:40

– Konstnärer förväntas att tänka fritt och dessutom översätta det till sin publik så det här är ett gott tecken på att konst som politiskt uttryck erkänns. Konst måste kunna vara politisk, för mig är det till exempel en förutsättning att den är det, säger Narek Aghajanyan.

Det var 2008 som Narek Aghajanyan ville göra en politisk minnesutställning i hemlandet Armenien. Konstverken tillägnades tio oppositionella som blev skjutna i huvudstaden Jerevan under demonstrationer mot regimen, men nyheten om utställningen var inte populär. Tavlorna blev förstörda och Narek Aghajanyan misshandlades medvetslös. 2010 flydde konstnären landet tillsammans med sin fru och sökte asyl i Sverige, en ansökan som då avslogs. Sedan ett par år tillbaka har familjen bott hos publicisten Arne Ruth i Mehedeby i Uppland och det är alltså inte förrän nu som Narek Aghajanyan har fått uppehållstillstånd.

Tidigare har man från Migrationsverkets sida menat att skälen för asyl inte varit tillräckliga och att ett återvändande till Armenien inte innebär någon risk för Narek Aghajanyan. "De trodde inte att sådant här kunde hända i ett modernt Armenien" sa Narek Aghajanyans advokat Hans Bredberg till Sveriges Radios Kulturnytt under måndagen då beskedet kom. Han menar att beslutet att låta Narek Aghajanyan och hans familj stanna i Sverige visar att även bildkonstnärer kan vara politiska flyktingar, något som Narek Aghajanyan själv håller med om.

– Det handlar om att yttrandefrihet ska gälla oberoende av hur det yttras, om det är med ord eller genom konst, säger han.

Från Migrationsverkets sida vill man inte gå in närmare på det enskilda ärendet, men menar att den här typen av ändrat beslut i sig inte är något konstigt.

– När nya omständigheter uppstår så är det Migrationsverkets uppgift att göra en grundlig utredning av dessa. Det kan till exempel handla om aktivitet som bedrivs på plats och som kan ligga till grund för politisk förföljelse, men också att personen uppmärksammas och figurerar mycket i medier. Publiciteten i sig kan skapa skyddsbehov, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef vid Migrationsverket.

Efter fyra år och fyra månaders kamp för att få stanna i Sverige säger Narek Aghajanyan att beskedet är en vinst för alla som hjälpt familjen under de här åren.

– Mina två barn är båda födda i Sverige och jag kan inte föreställa mig hur deras liv skulle se ut om de bodde i Armenien... Men jag hoppas även att beslutet kan innebära att andra förföljda konstnärer får hjälp, säger Narek Aghajanyan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!