Årets stadsmiljöpris tilldelas de ansvariga för utsmyckningen av Dragarbrunnsgatan, nära Vretgränd.
Det är nästan en lite underlig känsla att vandra längs med Dragarbrunnsgatan nu för tiden. Att gå från Dragarbrunns torg och de för tillfället uppgrävda delarna av gatan ner till den plats mellan Bäverns gränd och Bangårdsgatan, vars nya utformning nu alltså tilldelats UNT:s stadsmiljöpris, skapar en upplevelse av stark kontrastverkan. Det är som att gå från en stökig och bullrig byggarbetsplats rakt in i ett välbonat vardagsrum. En gardin hänger längs med en av husväggarna, gatlyktorna är behängda med lampskärmar, sittplatserna liknar hörnsoffor, krukväxter i brons sticker upp ur marken, något som liknar spetsdukar ligger över bänkarna och marken ser ut som en ryamatta. Ja, av den tidigare hårt busstrafikerade gatan har man försökt skapa ett trivsamt stadsrum. Det är också just platsens trivselfaktor och avslappnande effekter som tilltalat juryn.
– Man har här verkligen lyckats skapa ett trivsamt lugn i ett stråk som tidigare varit väldigt trafikerat och lite undanskymt. Man har så att säga rundat av kanterna. Det har blivit en plats som får pulsen att gå ner, säger juryns ordförande Maria Ripenberg.
Priset delas mellan Anna Varenhorst och Ronnie Nilsson på Tema landskapsarkitektur, som utfört ombyggnationen på kommunens uppdrag. Därför är också kommunens kontor för samhällsutveckling med och delar på priset. Även konstnärerna Katarina Sundkvist Zohari och Natasha Dahnberg från konstnärskollektivet Haka, som gjort den konstnärliga utsmyckningen av platsen, är med och delar på prissumman på 25 000 kronor.
Som motivering har juryn valt att formulera sig på följande vis: "Med värme, fantasi och humor skapar den gestaltande gatuinramningen på Dragarbrunnsgatan, i anslutning till Vretgränd, trivsel och lugn. Dess egensinnigt lekfulla former bjuder stressade pendlare att hejda tempot mitt i stadens nya, livliga stråk. Så kan en avskild bakgata bli ett besjälat vardagsrum."
– Den här platsen är också ett mycket typiskt tidsavtryck, väldigt 2010-tal, säger Maria Ripenberg. Nästan överallt där vi varit har vi sett samma tema: vardagsrum. Allt ska se ut som kuddrummet på dagis, lite dagisgenerationen goes inredningsarkitekt.
Ronnie Nilsson på Tema landskapsarkitektur berättar att intentionen just varit att skapa en upplevelse av rumslighet.
– Tanken med platsen är att skapa ett slags vardagsrum i stadsmiljö, med en tydlig inomhuskänsla. Kontrasten till hur det såg ut där tidigare, då det mest var en skruttig parkeringsyta, är ju enorm.
Natasha Dahnberg, som alltså tillsammans med konstnärskollegan Katarina Sundqvist Zohari gjort den konstnärliga utsmyckningen av platsen, säger att det varit stimulerande att arbeta fram den nya miljön. Hon är även mycket nöjd med resultatet.
– Det har varit fantastiskt roligt att arbeta med det här gänget, med Tema och Katarina. En av anledningarna till att det blev så bra tror jag är att vi konstnärer blev inkopplade så tidigt i projektet. Vi fick gott om tid att tillsammans arbeta fram det här konceptet. Det var viktigt för oss att skapa en plats som kändes mer intim än Dragarbrunns torg, en plats som ska kännas trivsam men också lite gåtfull. Det var också viktigt för oss att ta vara på platsens historia. Olof Rudbeck lär nämligen på 1600-talet haft en trädgård på platsen. Katarinas växter är en blinkning till det, berättar Natasha.
Även Ronnie Nilsson på Tema landskapsarkitektur är mycket nöjd med samarbetet.
– Det här är ett av de mest givande arbeten jag varit med om faktiskt. Det är ovanligt att beställare, konstnärer och arkitekter så tydligt drar åt samma håll. Det här samarbetet har varit en riktig lyckoträff.
Förra året var tongångarna dock inte riktigt lika positiva, då priset gick till skaparna av Blåsenhus - en byggnad som upprört och genererat många starka känslor. Årets val av pristagare är betydligt mindre laddat. Men valet bör inte uppfattas som ett försök att undvika förra årets kontroverser, säger juryns ordförande Maria Ripenberg.
– Vi är inte ute efter att skapa kontrovers. Ibland blir det lite snällare val, ibland lite mer kontroversiella. Vi i juryn har som vanligt varit runt och tittat på en massa olika byggnader och vi var väldigt eniga om den här vinnaren. Det har blivit en oerhörd förbättring av området.
Den officiella prisutdelningen sker på lördag i Baptistkyrkan, då också en efterföljande debatt, under rubriken "Färg, form, material, hur skapas trivsel i staden?", kommer att hållas. Medverkar gör Tomas Eriksson, landskapsarkitekt, Lisen Hessner, kulturstrateg, Margaretha Nilsson, arkitekt, samt UNT:s konstkritiker Sebastian Johans. Moderator är juryns ordförande Maria Ripenberg.