Årets krog: "Det här är gästernas pris"

Årets krog skulle inte vara det de är utan alla sina gäster. "På så sätt är det här deras pris också", säger vinnarna.

Seger för Dryck. Från vänster: Cemil Alparslan, Niklas Engemar, Håkan Apler, Sandra Lozano och Thor Thyberg.

Seger för Dryck. Från vänster: Cemil Alparslan, Niklas Engemar, Håkan Apler, Sandra Lozano och Thor Thyberg.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2015-02-13 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Applåder bryter ut när gänget på Dryck får veta att de har vunnit. Ägaren Cemil Alparslan knyter en segernäve och lämnar snabbt över diplomet till sina medarbetare.

Här är personalen lika tajt som lokalen på runt 28 kvadratmeter med plats för 17 gäster. Köksmästaren Håkan Apler tror att det är en anledning till att det går så bra för restaurangen.

– Det är egentligen ingen som är chef. Det ska vara konsensus i alla beslut vi tar, hela vägen från idé till det vi serverar, säger Håkan Apler.

Han och de andra är överens om att de kanske inte serverar den mest tekniskt sett avancerade maten. Det är i stället helheten som bäddar för succén – bemötandet, maten och drycken tillsammans.

Det begränsade utrymmet, och det faktum att de väljer mat utifrån drycken och inte tvärtom, är en utmaning. Samtidigt får det dem att alltid hålla sig på tå.

– Vi byter menyer varje vecka och harvar inte på bara för att. Det gör att man måste vara skärpt, säger kocken Thor Thyberg.

Det senare uppskattas både av personalen, och även gästerna tror han.

Mötet och samspelet med gästerna är en annan sak de lyfter fram som en del av framgångsreceptet. Utan alla matintresserade Uppsalabor skulle inte Dryck vara det de är, konstarerar Cemil Alparslan.

– På så sätt är det här gästernas pris också, säger han.

Dryck som blev årets nykomling 2012 var nominerade till årets krog även ifjol då de inte räckte hela vägen. Det var faktiskt de på Dryck som trodde de skulle förlora i år igen.

– Konkurrensen i Uppsala är knivskarp. Men det är också det roliga att det hela tiden växer upp nya restauranger. Intresset för matlagning har verkligen accelererat, säger Håkan Apler.

Att försvara titeln, eller för den delen vinna nya, är alltså lättare sagt än gjort. Men en sak är säker enligt Cemil Alparslan:

– Jag kan säga så här. Vi kommer inte att bli sämre.

Årets krog - Motivering

”Ett kompromisslöst koncept som vässas varje vecka. Lilla Dryck har blivit stort.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!