– Äntligen! utbrister barchefen Per ”Ludde” Lundin när han får ta emot diplomet.
Trots att Birger Jarl överlevt många av sina konkurrenter sedan starten i början av 2000-talet, anser delägaren Johan Lindh att de ”aldrig tillhört etablissemanget och sällan vunnit de finare priserna”. Att bli utsedd till årets bar/pub är därför extra stort.
– Särskilt för grabbarna som står här i baren och sliter året om, säger Johan Lindh.
Per Lundin beskriver baren som Uppsalas vardagsrum, och ett ställe där man förr eller senare hamnar om man är ute i stans nattliv.
Utebaren har också alltid öppet, oavsett väder. Högsommarvärme eller minusgrader ner mot 30 minus spelar ingen roll.
– Det är det som är unikt. Vad jag vet är det ingen annan bar av den här kalibern som har uteservering året runt, säger han.
Här är därför skottning av uteplatsen ett lika självklart inslag i jobbet som att blanda drinkar. Men det är det värt, om du frågar Per Lundin och de andra i personalen på årets bar.