Som Hank von Helvete njöt han av att förolämpa publiken. Under en av Turbonegros spelningar anklagade han det svenska kungahuset för incest och pedofili, under en annan avfyrade han raketer ur stjärten. Nu har Hans-Erik Dyvik Husby skakat av sig den självvalda rollen som mannen från helvetet. Han är avgiftad, hyllad för sina skådespelarinsatser i filmen Cornelis och har lämnat elakheterna bakom sig.
– Det är roligt för mig som alltid har varit känd som en hård, ironisk, sarkastisk kille att få visa lite andra sidor, säger han.
Att vara snäll är det nya coola, tycker den före detta provokatören.
– Generation X höll på med ironi och sarkasmer. Jag var ju med om att skapa den, men nu är det nya att vara snäll hela tiden. Klubb Snäll – vill du vara med? säger han.
Den norska rockstjärnan är inte ensam. Hans-Erik Dyvik Husby är en del av en nygammal trend där kändisar som skapat en offentlig bild av sig själva som hånfulla och bitska plötsligt gjort avbön och lovat att bli snälla. Först ut var Alex Schulman som länge satte en ära i att vara elakast i Sverige. 2007 fick han så mycket kritik för sitt bloggande att han tillsammans med Aftonbladet bjöd in till presskonferens för att berätta att han 1. Skulle sluta blogga. 2. Funderade på att gå med i Anonyma bloggare.
Näste man till rakning var den rakbladsvasse kändisbloggaren Perez Hilton, som i höstas lovade att bli en ny människa. Beslutet föregicks av en häftig debatt om nätmobbning, initierad av en 19-årig students självmord. Den unge mannen tog sitt liv på grund av att hans kärleksmöte med en annan man filmats och lagts upp på nätet. Rapparen Kanye West är en man med erkänt häftigt humör. Flera gånger har han gjort bort sig genom att i ren ilska kläcka ur sig mindre överlagda förolämpningar mot andra kända personer. Men Kanye har också ångrat sina elakheter och bett om ursäkt – bland annat till countrysångerskan Taylor Swift och USA:s expresident George Bush.
Även tv-publiken verkar ha dissat elakheten. Humorprogrammet Grillad, där komiker hånade inbjudna gäster, floppade till exempel stenhårt i SVT förra året. I år har tittarna i stället omfamnat myset i TV 4:s Så mycket bättre, där artisterna kärleksbombat varandra i sällan skådad utsträckning.
Har snällhet blivit en mer attraktiv egenskap på senare år?
Åke Daun, professor emeritus i etnologi, som 2009 gav ut boken Snällare än du tror tillsammans med Hans Norebrink, tror att det finns ett större sug efter ett snällare klimat under tider präglade av oro och kris.
– Det är ett tryggt tillstånd att gå in i, vi behöver trygghet som kontrast, som ett värn mot upplevelser av oberäkneliga faror och hemskheter som kan drabba vem som helst, säger han.
Ulla Holm håller med. Hon är legitimerad psykolog och har skrivit böckerna Empati – att förstå andra människors känslor samt Det räcker inte att vara snäll.
– Att vara snäll mot människor, le vänligt och hjälpa folk ger en social kick, säger hon.