Arabiskan intar biblioteken

Under kulturveckan 8–14 april präglas Uppsala stadsbibliotek och biblioteken i Gottsunda, Gränby och Stenhagen av det arabiska språket och litteraturen.

Faraj Bayrakdar lämnade Syrien för en period som fristadsförfattare i Stockholm.

Faraj Bayrakdar lämnade Syrien för en period som fristadsförfattare i Stockholm.

Foto: Laurent Denimal

Kultur och Nöje2013-04-10 11:01

Sudanesiska föreningen är en särskilt aktiv aktör under den arabiska kulturveckan, dels med en utställning i Gränbybiblioteket om livet i Sudan, dels med arabisk sagostund och musik med Ibrahim Kaby och Hamid Ahmed Ibrahim i Stadsbiblioteket lördag 13 april.

Kulturveckan är en utveckling av de senaste nio årens ”kulturlördag” i april som arrangerats av Stadsbiblioteket med olika länder/språkområden som tema varje vår.
– I år ville vi prova ett nytt koncept med olika kulturer med samma språk en vecka. Alla biblioteken i Uppsala samarbetar om detta, säger bibliotekarie Anna Sofia Perotti.
Nästa år, säger hon, kan det till exempel bli fråga om persiska som tema.

Onsdag 10 april berättar universitetslektor Astrid Ottosson al-Bitar på Stadsbiblioteket om modern syrisk litteratur under rubriken Jag erövrar världen med ord.
– Jag ska tala om författare jag själv tycker om och författare översatta till svenska och andra europeiska språk, säger hon och nämner bland dem Stockholms förre fristadsförfattare Faraj Bayrakdar, PEN-belönade Samar Yazbek, som blir översatt till svenska under året, och Ghada Samman, som hade sin storhetstid på 1960–70-talet och lever i Europa.

Det gör också Syriens mest välkände moderna författare, den ständigt Nobelpristippade Adonis, som sedan länge bor och arbetar i Paris. I Gottsundabiblioteket finns den här veckan ”Adonis litteraturhörna” med arabisk litteratur.
– Den syriska kulturen är livaktig men helt kontrollerad av staten, säger Astrid Ottosson al-Bitar.

Är det farligt att vara författare i Syrien, har en del röster tystnat under det pågående inbördeskriget?
– Det tror jag nog, säger hon.

Under veckan kan bibliotekens besökare få lära sig arabiska hälsningsfraser och att skriva sina namn på arabiska. Imanskolans elever visar sin utställning En plats i mitt hjärta på Stadsbiblioteket och arabisktalande kvinnor får chansen att mötas i samtalsträffar på Gottsundabiblioteket. I Stenhagenbiblioteket visas en utställning från Språkskolans modersmålsundervisning i arabiska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!