Apropå Sverigebilden

Sett från Kina är svensk vapenindustri ett av våra främsta varumärken skriver Håkan Lindgren.

Svensktillverkade Carl Gustaf.

Svensktillverkade Carl Gustaf.

Foto: Fredrik Persson

Kultur och Nöje2013-09-07 11:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till den kinesiska ekonomins många underverk hör också ett kreditkort. Det heter Union Pay. Kortet fungerar även utanför Kina, och små Union Pay-loggor lär nog bli en vanligare syn i butikerna i framtiden: enligt The Economist spenderar kineserna nu mer pengar på global turism än något annat folk.

På Union Pays webbsida presenteras olika länder dit kinesiska turister kan tänkas vilja resa, däribland Sverige. Och nu kommer vi till syftet med den här notisen: att läsa deras presentation av Sverige (på engelska) är som att vända på kikaren och se på Sverige från deras håll. I förhållande till folkmängden har Sverige fler multinationella företag än något annat land, står det. Den genomsnittliga inkomsten är ”till och med mycket högre än i Japan”. Många världsberömda varumärken är svenska – ett av de åtta varumärken de räknar upp är Saabs vapenindustri. Pengar och vapen är inte en del av den svenska självbilden, men på SIPRI:s lista över världens hundra största vapentillverkare kommer Saab på plats 28.

När man hämtat sin väska från bagagebandet på Arlanda välkomnas man av en mängd foton av svenska kändisar. En av dem borde kanske vara Carl-Gustaf. Alltså inte Carl XVI Gustaf, utan Carl-Gustaf M3, granatgeväret.