– Tänk rutiga kepsar, lerduveskytte och scones – där har du en bra uppfattning om upplägget, säger antikexperten och tv-profilen Peder Lamm.
Den 4 till 6 september agerar han värd och ciceron, då Gimo Herrgård anordnar en helg i andan av den brittiska succéserien ”Downton Abbey”. Med svenska tittarsiffror på miljonen och stora framgångar världen över har seriens popularitet bland annat lett till en internationellt ökad efterfrågan på engelska butlers.
Det är inte märkligt att det stilfullt daterade dramat i ”Downton Abbey” talar till oss, menar Peder Lamm, som under helgen kommer att ta upp allt från matlagningens kulturhistoria till antikvärdering.
– Alla drömmer väl om att ha ett eget engelskt slott. Den brittiska överklassen var också otroligt särpräglad i jämförelse med svensk överklass, och med långt fler betjänter.
”Downton Abbey” skildrar en tid då det fanns uppskattningsvis 1,5 miljoner betjänter i Storbritannien, med arbetsdagar som kunde vara i upp till 17 timmar. Men här är det snarare överklassens livsstil som lockar seriens fans till att återskapa middagar, klädkreationer och festligheter.
Finns en längtan efter svunna tider i ”Downton Abbey”-vurmen?
– Absolut. Jämför med dagens rockabillykultur, där många som inte ens var en glimt i sin fars öga på den tiden har anammat stilen. Men vår nostalgiska blick är ofta tillrättalagd – på 50-talet körde man exempelvis sällan jänkarbilar i Sverige. På samma sätt har vi en bild av det glamourösa 20-talet, medan de flesta i verkligheten hade det rätt fattigt och eländigt.
En av de viktigaste grundpelarna i det brittiska överklasslivet var dess strikt reglerade etikettsystem, och konvenansen i ”Downton Abbey” har tidigare examinerats noggrant i tv-dokumentären ”The manners of Downton Abbey”.
– Det är nog ett av de ämnen jag pratar mest om när jag är ute och föreläser. I dag har många egna idéer kring etikett, men förr i tiden var allt noggrant definierat. Det sena 1800-talets England hade ett av de mest komplicerade etikettsystemen någonsin, med groteskt många sorters bestick och glas till en och samma måltid. Det var givetvis ett effektivt sätt att sortera ut dem som inte behärskade systemet, säger Peder Lamm och fortsätter:
– Det kan man se exempel på i ”Downton Abbey”, när den irländske chauffören gifter in sig i familjen och får anpassa sig till slottslivet.
Snart sänds den sjätte och sista säsongen av ”Downton Abbey” i SVT. Om Peder Lamm själv följer serien?
– Slaviskt.