Angelägen film om Palestinakonflikten
En fridfull citronodling förvandlas till ömtålig politisk mark i filmen Citronlunden, en angelägen inblick i några av Palestinakonfliktens absurda konsekvenser, konstaterar Björn Lövenlid.
Foto: Folkets Bio
I det avseendet bidrar inte filmen Citronlunden med något nytt. Ändå är den ett välkommet komplement till de kortfattade berättelser som dagligen fyller medierna, rapsodiska rapporter där nyhetskonsumenterna sällan får tillfälle att leva sig in i de drabbades livsvillkor på allvar.
I filmens centrum står änkan Salma Zidane. Hon har ärvt en citronlund av sin far. Fruktträden är hennes födkrok och liv. När Israels försvarsminister väljer att bosätta sig alldeles intill odlingen, på den israeliska sidan, beslutar bistra säkerhetsexperter att citronträden måste bort. Odlingen anses utgöra ett potentiellt gömställe för terrorister och en säkerhetsrisk både för ministern och staten Israel.
Salma Zidane erbjuds ekonomisk kompensation men vägrar att ge upp kampen för sina citronträd. När konflikten blir en rättssak får medierna nys om saken och striden om citronerna blir till något betydligt större än någon hade kunnat ana, allra minst Salma Zidane själv.
Hiam Abbas gör en lågmäld och smått inåtvänd tolkning av rollen som den hårt ansatta änkan. Hennes smärta syns mer i ögonen än i kroppsspråket, något som ytterligare förstärker intrycket av att hon är ett strävsamt offer omgivet av ett uppjagat samhälle med nerverna utanpå. Det märkliga slaget om citronträden blir till en allegori över den stora konflikten där det inte finns några vinnare, bara olika grader av förlorare. Att filmen är baserad på en verklig historia förvånar knappast. Absurditeterna är autentiska och temat angeläget.
Citronlunden ger inga färdiga lösningar och den pekar inte ut enskilda skurkar. I stället utgör den ett utmärkt underlag för vidare diskussioner, samtidigt som den bjuder på en engagerande filmupplevelse. Att påstå att Citronlunden är en viktig film är närmast en underdrift.
Citronlunden (Etz limon)
Fyrisbiografen.
Regi: Eran Riklis.
Manus: Suha Arraf & Eran Riklis.
Foto: Rainer Klaussmann.
Musik: Habib Shadah.
I rollerna: Hiam Abbass, Doron Tavory, Ali Suliman, Rona Lipaz-Michael, Tarik Kopty, Amos Lavi m fl.
Fyrisbiografen.
Regi: Eran Riklis.
Manus: Suha Arraf & Eran Riklis.
Foto: Rainer Klaussmann.
Musik: Habib Shadah.
I rollerna: Hiam Abbass, Doron Tavory, Ali Suliman, Rona Lipaz-Michael, Tarik Kopty, Amos Lavi m fl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!