Androgyna intriger med Teater Usch

Tintomara i Carl Jonas Love Almqvists roman "Drottningens juvelsmycke" var queer långt innan begreppet fanns. Teater Usch har dramatiserat boken och ska spela den på Göteborgs nations scen.

Friherrinnan t.h. spelad av Mari-Louise Persson och Gustav Adolf Reuterholm,spelad av Johannes Bergfeldt i Teater Uschs uppsättning av "Drottningens juvelsmycke".

Friherrinnan t.h. spelad av Mari-Louise Persson och Gustav Adolf Reuterholm,spelad av Johannes Bergfeldt i Teater Uschs uppsättning av "Drottningens juvelsmycke".

Foto: Lisa H. Ekbom

Kultur och Nöje2019-05-28 07:00

– Handlingen utspelas i adelsmiljöer runt Gustav III. Vi tycker att 1700-talet var en spännande tid. Nya idéer blommade i spåren efter franska revolutionen och det fanns spänningar mellan kungen och adeln. Tintomara är också en fascinerande figur, säger Johannes Bergfeldt, regiassistent och skådespelare

Han har även stått för manusbearbetningen. Den vindlande romanen med en mängd bihandlingar och personer har komprimerats till cirka tre timmar teater. Ensemblens 13 personer får gestalta många roller var. Johannes Bergfeldt spelar både Anckarström, han som sköt kungen vid en maskeradbal på Operahuset, och den onda och makthungriga greve Reuterholm, som intrigerar efter själva mordet.

– Vi har ett femtiotal 1700-talskostymer i föreställningen, så det blir en del klädbyten. En del har vi lånat, annat har vi sytt själva. Musiken är av den tidens hovkompositör, Joseph Martin Kraus, säger Johannes Bergfeldt.

Tintomara, pjäsens huvudkaraktär, spelas av Anahita Moarefi.

– Den androgyna Tintomaragestalten fungerar som en spegel för handlingens personer. Både män och kvinnor förälskar sig i henne och några vill använda henne för egna syften, säger Johannes Bergfeldt.

Tintomara är bokstavligen född i Operahuset. Hon är inte döpt och står utanför det mesta i samhället. Hon orsakar död och olycka utan att egentligen vilja det. De som förälskar sig i henne går det illa för och hon är i grunden en ensam varelse.

Under själva dådet mot kungen stjäl Tintomara ett smycke från drottningen och flyr.

"Drottningens juvelsmycke" kom ut 1834 som den fjärde delen av samlingsvolymen "Törnrosens bok". Almqvist ville skriva ett romantikens allkonstverk och samlingen innehåller romaner, lyrik, dramer och essäer.

Teater Usch (förkortning av Uppsala scenhaverister) är en fristående teatergrupp baserad i Uppsala. Dess medlemmar jobbar annars eller är studenter, teaterrepeterandet sker på fritiden. Gruppen har tidigare satt upp "Döden och flickan" (2014) på Teater Blanca, "Cyrano de Bergerac" (2015) i Källparken och "Ficzkó" (2016), som spelades på Slottsbiografen.

– Det är roligt att göra uppsättningar med olika karaktär. Att spelplatsen blev Göteborgs nation den här gången beror på att den nationen har en väldigt fin scen, en pärla faktiskt, säger Johannes Bergfeldt.

Föreställningen ges en gång 29 maj och två gånger 30 maj.

Personligt

Carl Jonas Love Almqvist

Svensk författare, lärare, präst och tonsättare.

Född 1793 i Stockholm, död 1866 i Bremen.

Växte upp i Roslagen. Student vid Uppsala universitet 1808.

1823 flyttade han för att leva bondeliv i Värmland i Rousseaus anda. År 1824 gifte han sig och arbetade på skolor i Stockholm.

1839 journalist på Aftonbladet, samma år publicerades hans roman "Det går an", som var ett försvar för kvinnors ekonomiska självständighet.

1851 flydde Almqvist från procentare till USA. Han gifte om sig där utan att ha skilt sig i Sverige.

1865 flydde han till Tyskland och dog där året därpå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!