Almqvistjubileum på antagningsdagen

Den 11 juni för exakt 200 år sedan antogs Carl Jonas Love Almqvist som student vid Uppsala universitet. Tack vare litteraturprofessorn Johan Svedjedal och sångerskan Anna-Karin Oldeberg Nytell, Ako, är han fortfarande högaktuell i sin gamla lärdomsstad.

Anna-Karin "Ako" Oldeberg Nytell håller Carl Jonas Love Almqvist aktuell.

Anna-Karin "Ako" Oldeberg Nytell håller Carl Jonas Love Almqvist aktuell.

Foto: Linus Höök

Kultur och Nöje2008-06-11 00:01
Det är inte något allmänt Almqvistjubileum i år, bara ett minijubileum i UNT, som med den här artikeln firar den unge Almqvists första dag som Uppsalastudent. Men diverse aktiviteter är ändå på gång kring hans person och gärning.
Johan Svedjedal, professor i litteratursociologi vid Uppsala universitet, har just kommit ut med del två i sin stora Almqvistbiografi, som får den tredje och sista delen våren 2009.
Uppsalasångerskan Ako och pianisten Anders Bromander har skapat ett Almqvistprogram. Det framför de tillsammans med Vilhelm Bromander på kontrabas och Filip Jers på munspel.
På söndag sammanstrålar professorn och musikanterna på Eklundshof i Uppsala med sina respektive belysningar av Almqvist och bjuder både på föreläsning och musik. Publik: sällskapet Eklundshofs Vänner och Väninnor.
- Vi framför dels Almqvists berömda Songes, i hans egna tonsättningar men med Anders Bromanders arrangemang, dels dikter ur samlingen I landsflykt som Anders och jag har tonsatt och arrangerat, säger Ako.

Kombinationen av välbekanta och nya Almqvistsånger spelas in under sommaren, med bidrag från Kjell och Märta Beijers stiftelse, och släpps på cd i september. Då får allmänheten ta del av programmet:
- I höst skall vi turnera med Almqvistföreställningen, säger Ako.
När Carl Jonas Love Almqvist antogs vid Uppsala universitet var han bara 14 år. Han hade ett drygt år tidigare förlorat sin mor och var ledsen och full av tvivel på det mesta. Det berättar han senare, när han ser tillbaka på den här tiden. Men trots sorg och saknad var han en aktiv och begåvad ung man. Hur gick det för honom på universitetet?
- Han låg i Uppsala i sju år och tog sin magisterexamen som 21-åring. På den tiden var det en väldigt bred examen, där man orienterade sig inom universitetets alla områden och fördjupade kunskaperna inom vissa ämnen, för Almqvists del språk, litteratur och historia, säger Johan Svedjedal.

Uppsala var 1808 en liten stad med låga trähus runt Domkyrkan och Slottet. Bland de 500-700 studenterna fanns blivande skalder som Atterbom och Stagnelius. Och så Almqvist. Men de hade inte mycket kontakt på grund av att de var i olika ålder och i olika faser av sina studier. Definierade som grupp har de blivit i efterhand. Romantikens ideal tog de till sig vid olika tillfällen och mer eller mindre.
Unge Love fick höga betyg i historia och matematik och flera andra ämnen med riktning åt såväl det humanistiska som det naturvetenskapliga hållet. Men i sådant, som intresserade honom senare i livet, hade han svaga betyg: poesi, österländska språk, latinsk vältalighet och praktiskt filosofi.
- Han hade siktet inställt på en fortsatt akademisk karriär inom historia, men det blev inte så, berättar Johan Svedjedal.
I stället blev magister Almqvist informator hos en familj i Stockholm och började samtidigt sin ämbetsmannakarriär inom Ecklesiastikdepartementet. Så småningom blev han lärare och rektor för Nya Elementarskolan. Samtidigt etablerade han sig som författare.

43 år gammal, 1837, kom han tillbaka till Uppsala, nu som teologistudent med sikte på prästvigning. Han behövde bara vårterminen för att läsa allt som läsas skulle, prästvigas och ta pastoralexamen.
- Han var själv förvånad över att det gick så fort, säger Johan Svedjedal.
Almqvist ville bli kyrkoherde, men det blev han aldrig. Inte heller fick han en eftertraktad professur i Lund. Annat kom emellan. Inte minst bråket kring hans radikala roman Det går an.
- Han var ovanligt mångsidigt konstnärligt och litterärt begåvad. Dessutom kom han att bli en viktig del i den svenska liberalismens historia, säger hans levnadstecknare, som om ett år kommer med tredje och sista delen i sin Almqvistbiografi.
Carl Jonas Love Almqvist bar alltid med sig en starkt känsla för rättvisa, frihet och jämlikhet plus en lika stark gudstro.
-Han är en av våra stora och mest fascinerande författare, säger Johan Svedjedal.
Hur var det egentligen med anklagelserna mot Almqvist om giftmord och hans flykt från Sverige?
- Det berättar jag om i del tre.

Almqvistmusik. Den som vill höra hur de nya tonsättningarna av Almqvists dikter låter, kan besöka Galleri Villavägen 7 i Uppsala i kväll. Då framför Ako, Anders Bromander och Grosse Grothérus bland annat några stycken från den kommande cd:n.
Carl Jonas Love Almqvist
1793-1866, författare, ämbetsman, rektor, präst och journalist. Bland hans litterära verk märks Drottningens juvelsmycke från 1835, Det går an från 1839 och samlingsverket Törnrosens bok, som innehåller romaner, lyrik, noveller, essäer, traktat och musik. Dessutom författade han läroböcker i språk och matematik.
I diktsamlingen Songes skrev han fri vers - 100 år före sin tid. Kritiserad av samtiden blev han inte bara för bristen på versmått, utan också för sina tonsättningar, som hade en medveten enkelhet och inte följde tidens regler för komposition, men som i dag betraktas som unika mästerverk.
Efter publiceringen av Det går an, som bland annat förespråkade kärlek utanför äktenskapet, miste han sin rektorstjänst vid Nya Elementarskolan i Stockholm, och övergick till att vara journalist på Aftonbladet, vid sidan av det ständigt pågående författandet.
Efter att 1851 ha anklagats för mord på en procentare, flydde han till USA, bodde där i 14 år och dog i Bremen, på väg hem till Sverige, 1866.
Johans Svedjedals två utgivna delar i Almqvistbiografin heter Kärlek är, 1793-1833, och Rosor, törnen, 1833-1840.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!