Almén vill provocera
Det handlar om en ny slags mansroll. Skådespelaren Emil Almén sätter, med start på lördag, upp sin monolog Den metrosexuelle mannen på Uppsala Stadsteater - och han vill både provocera publiken och mana till eftertanke.
Skådespelaren Emil Almén har tröttnat på den västerländska mansnormen och vill i sin pjäs Den metrosexuelle mannen ifrågasätta rådande ideal och få publiken att tänka till.
Foto: Robert Henriksson
Han har tröttnat på det rådande systemet, på den västerländska manliga normen. Det system som tillskriver kvinnor de omhändertagande och empatiska egenskaperna och där männen är de som gör, bygger hus och slår sig fram i livet. Han säger att många av sina kvaliteter är kvinnliga och frågar sig själv hur han då kan leva upp till den nedärvda mansrollen. Emil Almén driver i sin monolog med manliga och kvinnliga klichéer samtidigt som han berättar historien om hur han förlorade sin mamma i cancer. Manuset till Den metrosexuelle mannen skrev han 2005 under sitt tredje år på Teaterhögskolan. Monologen sattes upp året därpå och väckte då en hel del känslor.
- Många kom fram och var glada att jag vågade ta upp den här frågan och jag hoppas att föreställningen nu också ska göra att diskussionen fortsätter. Jag vill att publiken ska reagera, säger Emil Almén.
Det är inte en renodlat självbiografisk pjäs, säger han. Men han utgår från sina egna upplevelser och manuset ligger honom nära. En del inspiration har han hämtat från Stephan Mendel-Enks reportagebok Med uppenbar känsla för stil- Ett reportage om manlighet och Conny Palmkvist berättelse om sin mors bortgång i cancer, Hejdå allihop. Emil Almén som just nu är aktuell som Helge Fossmo och Josef Stalin på Uppsala Stadsteater står, med en viss motvilja, under den timslånga pjäsen ensam på scen.
- Jag är ju en flockmänniska och trivs jättebra i ensembler. Att sätta upp den här pjäsen har varit plågsamt för mig, men samtidigt är det livsnödvändigt för min utveckling som skådespelare. Jag vägrar att bli bekväm, säger han.
Publiken kan förvänta sig att bli utmanad.
- Det är ingen föreställning där man kan luta sig tillbaka. Det är hela tiden väldigt fysiskt, jag dansar och mimar och det går i 120 hela tiden, säger Emil Almén.
Den metrosexuelle mannen har premiär lördag 25 april och spelas därefter 2/5 och 9/5.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!