Alla sorters författare ges ut på Olas utpost
På poesisajten Serum kan poeterna publicera sig, tävla i poesicup eller ge ut en e-bok. Tre av Serums e-böcker har just fått bidrag från Statens kulturråd.
Ju fler som får kulturstöd, bra recensioner och utmärkelser, desto bättre kvalitetskontroll och utveckling på poesisajterna.
En av Serums böcker, som Kulturrådet stöder, är Marie Grööns Visst vill du ha mig. (Se särskild artikel om nätpoeter.)
— Stödet från Kulturrådet innebär att jag kan ge Marie både uppmärksamhet och pengar. Det är ett erkännande och det gör det roligt att arbeta med det här, säger Thomas Lindblad.
Punkare och producent
Han är, säger han, gammal punkare och utbildad medieproducent. Han startade Serum 1999 och har varit med om att driva fram en spännande utveckling av såväl poesitävlingar som e-bokutgivning.
— Jag fick själv ordna så att det blev ISBN-nummer i e-böcker. Det tog tid. Jag ringde en otrolig massa samtal till Kungliga biblioteket bland annat. Allt var nytt och okänt, men det var bara spännande. Att Elib startade det här med biblioteksutlåning slog visserligen undan all marknad för att sälja e-böcker, men samtidigt ökar utlåningen och det är roligt!
Thomas Lindblad jobbar extra inom vården för att ha råd att ägna sig åt Serum. Han har också arbetat med internetuppgifter och varit grafiker. Själv skriver han numera inte särskilt mycket, utan ägnar sig åt andras skrivande.
— Redan från början var många väldigt duktiga författare intresserade av att publicera sig på nätet. Jag blev förvånad över kvaliteten på texterna, säger han.
Hur ser Serums författare ut?
— Något fler kvinnor än män, från moderatpolitiker till vänsterpartister, från aktiva feminister till katoliker. Ingen blir refuserad på grund av åsikt — utom en nazist som ville publicera en bok om att judarna startade andra världskriget...
Olas utpost
I Lund har universitetsbibliotekarie Ola Hedbäck ägnat sin fritid åt poesisajten och utpostar, det vill säga publicerar, de bästa. Alltså fungerar han som lektör och redaktör, snarare än förläggare, eftersom han inte ger ut eböcker.
— Jag startade med att publicera mig själv på nätet 1997. I februari året efter började jag publicera andras dikter.
I dag är Olas utpost en av de mest besökta poesisidorna på nätet. Men varför har sajten så knepig adress? (Se här intill)
— Det är dels för att den adressen är gratis, dels för att det är bra att inte för många hittar dit, säger Ola Hedbäck, som har fullt sjå att hinna med att administrera sidan redan nu.
Han är noga med kvalitetskravet.
— I slutet av 90-talet publicerades mycket poesi på nätet utan någon som helst självkritik. Jag publicerar bara sådant som jag tycker håller måttet. För att hänga med, läser jag Lyrikvännen, men egentligen tycker jag bättre om prosa.
Ola Hedbäck har inget annat mål med utposten än att låta den fortsätta som en välbesökt sajt med höga krav på sina poeter.
Några av de utpostade poeterna har bildat Skrivarföreningen Utposter, som har gett ut ett antal böcker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!