Alla får bli sinnliga brudar

För en kväll får alla får bli brudar i tårtklänning . Tillsammans med publiken vill några konstnärer undersöka känslor och tankar som finns runt vigsel och äktenskap lördag 10 juni.

Drömmar i maräng. Vad händer  när man tar på en bröllopsklänning? Tre konstnärerna Tove Berglund, Ellen Norlund och Martina Elm vill undersöka fenomenet.

Drömmar i maräng. Vad händer när man tar på en bröllopsklänning? Tre konstnärerna Tove Berglund, Ellen Norlund och Martina Elm vill undersöka fenomenet.

Foto: Joanna Nordahl

Kultur och Nöje2017-06-07 06:00

– Vi vill undersöka själva formerna för denna rit och tradition och för äktenskapet. Men också ge en känslornas och sinnenas helkväll till publiken, säger Tove Berglund.

Lagom till bröllopssäsongen ska scenografen och kostymskaparen Tove Berglund tillsammans med eventproducenten Martina Elm och konstnären Ellen Norlund bjuda in till en interaktiv helkväll. Tillsammans med publiken synar de bröllopet och äktenskapet i sömmarna. Scenkonstföreställningen har fått namnet "Bröllop1".

– När vi själva provade tårtliknande brudklänningar så upptäckte vi att våra rörelser förändrades, vi ville skrida fram och vi kände oss vackra. Å ena sidan längtar vi efter bröllop och kan bli uppfyllda av känslorna runt det. Å andra sidan finns en tung patriarkalisk symbolik i bröllopets genomförande och vi ville se närmare på hur man kan förhålla sig till detta.

Kvällen följer till det yttre programmet till vilket bröllop som helst med vidhängande fest. Redan när publiken får en fördrink får de också prova in en egen bröllopsklänning i marängmodell med puffärmar och vid kjol. Här görs ingen skillnad på man och kvinna, alla får en egen maffig brudklänning för kvällen, utlånad från en "marängklänningssamling" hos Björn Häggmark som annars arbetar med att restaurera bröllopsklänningar.

Men det är också invävt konstnärliga skeenden i kvällens evenemang. Som till exempel under själva vigselritualen, då sjunger Erika Grace Blacksmith Moldenhauer operamusik och under bröllopsmiddagen blir det tal av en jurist, Margareta Brattström, en filosof, Eva Knuts och en sociolog, Karin Jarnkvist.

Efter middagen, med en nykomponerad trerätters meny skapad av Sebastian Razola , kan man få ett enskilt samtal med en psykolog om vad bröllop betyder för en rent personligt. Det blir förstås brudvals, där alla får delta och den är till nyskriven musik av Stefan Storm.

– Till fördrinken kan publiken se ett videoverk med bröllop i olika former hämtade från populärkulturen och efter middagen blir det ett helt nytt videoverk med än så länge hemligt innehåll, berättar Tove Berglund.

En dragshowartist, Carlita, medverkar för att göra övergång och klädbyte från bröllopsritual till fest lite tydligare och roligare. Under festen blir det också balladkaraoke för deltagarna.

Kostymdesignern och scenografen Tove Berglund är född och uppvuxen i Uppsala. Hela projektet har möjliggjorts tack vare ett utvecklingsstipendium som hon fick förra året av Uppsala kommun.

– Det var som praktikant på Gottsunda dans och teater jag först kom i kontakt med yrket som blev mitt tio år senare, berättar hon.

Utbildningen skaffade hon sig på Stockholms dramatiska högskola (SDH) och hon har sedan dess bland annat arbetat för Gottsunda dans & teater, Uppsala stadsteater och Teater C. Den sistnämnda teatern är en av de konstnärsgrupper som driver Köttinspektionen och därför hålls denna unika scenkonstföreställning just här. För den blir bara en enda gång.

Men det blir troligen uppföljare, två stycken innan 2018 är över. Den ena ska handla om dopet och den andra och avslutande om begravning, avslöjar Tove Berglund.

– Vi vill tala både till publikens intellekt och till deras sinnen även i de två, inte minst vad gäller taktil beröring. Det finns en stark potential inom scenkonst att använda sig av sinnesintryck för att skapa en fördjupad upplevelse hos publiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!