Ale Möller debuterar - efter 150 skivor
Ale Möller gjorde sin första turné när han var 15 år. Nästa år fyller han 50. Ändå beskrivs hans nya skiva med Ale Möller Band som ett debutalbum.
Ale Möller har varit en förgrundsfigur inom svensk folkmusik sedan 1980-talet. Men hans spännvidd har alltid varit större än så. Han har som ingen annan folkmusiker jobbat för bredda sig och blandat stilar för att hitta nya och oväntade möten. Resultatet kan sägas vara Ale Möller Band och skivan Bodjal, som släpps i veckan. Medlemmarna i gruppen kommer från Sverige, Senegal, Grekland, Kanada och Mexiko. Med på skivan finns även en indisk sångerska och en dutarspelare från Uiguristan i nordvästra Kina.
- Jag har alltid drivits av en lust att gå bakom hörnet och se vad som finns där. Jag reser mycket i världen och letar musik. Ofta har jag hört något fantastiskt och tänkt att jag måste dra dit och kolla vad de håller på med där. Jag tycker om att tvingas vända skallen och tänka i nya banor.
Egna låtar
Samtidigt är han noga med att påpeka att dessa musikaliska möten som han pratar om måste kännas naturliga.
- Det finns ju inget självändamål i att sätta ihop en grupp med människor från konstiga delar av världen, säger Ale Möller. Jag är ute efter de olika musikaliska erfarenheterna som de har. Målet är att publiken ska vara glad när vi spelar, stå upp och applådera, och inte fundera över varför vi har nått fram, utan bara konstatera att vi har gjort det.
Låtarna på Bodjal är mestadels skrivna av Ale Möller, men en del spår är traditionella visor som bandet har tolkat. Titelspåret är en nomadsång från Västafrika, eller vad vi skulle kalla en vallsång.
- Den handlar om att en get som har gått fri över sommaren aldrig kommer att låta repet läggas över sin hals igen. Jag tycker att det är en så tjusig tanke. Den går ju att applicera på musiker också...
Finns det likheter mellan till exempel svensk och senegalesisk folkmusik?
- Ja, det gör det. Det finns en hantverksmässig del som är densamma. Mamadou Sene, som är med i bandet och kommer från Senegal, kan ibland säga till mig fan Ale, vad är det här, det låter ju precis som hemma hos oss!
Gränserna suddas ut
Folkmusiken har breddats det senaste decenniet menar Ale Möller. Gränserna mot världsmusik, rock och jazz börjar suddas ut.
- I dag kan Ale Möller Band lika gärna spela på en jazzfestival som på en rockfestival eller en världsmusikfestival. Därför är det en rolig tid att hålla på med det jag gör. Jag möter hela tiden människor som är sugna på att lära sig ny musik. Även de som är yngre, 15-25 år, är väldigt öppna. Jag fattar inte varför eftersom vi knappast går ut på MTV, men det finns en ung publik som nosar upp vad vi gör. Och det är jätteroligt.
Lagom till skivsläppet ger sig Ale Möller och hans band ut på turné, något som han beskriver som en stor del av poängen med att överhuvudtaget hålla på med musik. Även på scenen kommer det att bli en del oanade möten.
- Vi ska spela i Malmö i slutet av mars, och då kommer rapparen Timbuktu att vara gäst på scenen, säger Ale Möller. Det blir spännande.
Efter ungefär 150 cd-skivor - varför ett eget band först nu?
- Jag har ju varit med i andra band, bland andra Frifot som ju fortfarande finns. Men skillnaden är ju att det här är mitt, det är inte någon demokrati och jag får bestämma. Nu har visserligen de som jag valt att spela med väldigt starka personligheter och gör ofta som de vill i alla fall, men det är ju jag som ansvarar för resultatet. Det är roligt att ha ett forum där man får sätta sin egen prägel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!