Ala Abasi, 30, är född i Iran, men tvingades fly från Irak under Gulfkriget vid nio års ålder. Efter fyra år i utkanten av Åre gick flyttlasset till Uppsala – och Stenhagen.
– Uppsala är min hemstad. Alla har någonstans man kallar för hem och för mig är det Uppsala. Jag har bott här sedan jag var 13 och gått på både Stenhagen- och Ekebyskolan, säger Ala som nu jobbar som skattejurist i Stockholm.
1993 var Ala Abasi i Bagdad med sin familj. En dag hamnade familjen på en klassisk ”hål i väggen”-restaurang och smaken av shishkebab på spett inledde en livslång kärleksrelation till mat för Ala.
– Den smaken alltså. De färska grönsakerna blandat med brödet och kolgrillssmaken. Jag vill göra mat som folk suktar efter och säger ”shit Ala, den rätten du gjorde häromdagen var helt fantastisk”.
Innan ”Sveriges mästerkock” har Alas haft långt gångna tankar på en egen kokbok. Hon vill samla sina egna favoritrecept och inspirera folk till att laga mat. Hennes passion för mat går inte att ta miste på – men trots det är inte drömmen att en dag jobba om kock.
– Mat är min passion och jag har själv jobbat inom restaurangbranschen som servitris och sett hur mycket slit och hur många timmar man är borta hemifrån. Jag vill kunna inspirera folk till att laga mat genom kokböcker och kanske en dag ha ett matprogram på tv, säger Ala som samtidigt poängterar att hon kämpat hårt för hennes nuvarande jobb som skattejurist och det är inget hon släpper så lätt.
Ala spenderar mycket tid i hos sin mamma i Svartbäcken och hon missar inte chansen att besöka favoritrestaurangerna i Uppsala: Basilico eller Hambergs fisk. Och när Ala går ut och äter blir hon ihågkommen.
– Jag specialbeställer alltid. Jag älskar restauranger som tar sig tid och verkligen bjuder på en matupplevelse och jag tror faktiskt att de flesta kommer ihåg mig med goda minnen, säger Ala och skrattar.
När Leif Mannerström i torsdagens program sade ”Du kan vinna hela den här tävlingen” rann tårarna ner för Ala Abasis kinder och passionen som hon predikat om visades utan förbehåll – på bästa sändningstid.
– Jag tycker verkligen man ser min matglädje och tävlingsinstinkt i programmet.
Det går inte att säga emot Ala Abasi. Nu återstår det att se hur långt det räcker – och om det blir någon kokbok i framtiden.