På lördag är det dags för festivalen som hålls på Eric Sahlström-institutet, med artister som jämtländska trion Triakel och violinisten Alasdair Fraser.
– Jag har tänkt ordna en akustisk festival här ända sedan Eric Sahlström-institutet öppnade för en 14–15 år sedan. Musiken ska vara i centrum, ingen teknik emellan, säger Olov Johansson.
Han är en av huvudlärarna på den ettåriga utbildningen i fiol och nyckelharpa på Eric Sahlström-institutet och initiativtagare till Akustiskt i Tobo.
Förra året var det premiär för festivalen. Med artister som Sofia Karlsson och irländske Arty Mc Glynn, lockade man en stor publik.
– Det var slutsålt en vecka innan. En klump besökare kom från Uppsala och Norduppland, men många kom från hela landet.
Som en av medlemmarna i folkmusikgruppen Väsen har Olov Johansson turnerat och spelat på många festivaler runt om i världen.
– Jag fick förtroende att boka artisterna till festivalen förra året, vilket jag fortsatt med. Jag har tänkt på de gånger jag själv haft stora musikupplevelser och förts i väg av konserter och utgått från de musiker jag mött under åren.
Årets artister på Akustiskt i Tobo är bland annat jämtländska trion Triakel och Tobo Allstars, bestående av lärarna på Eric Sahlström- institutets musikutbildning.
– Jag såg tidigt Triakel framför mig när jag fick idén om festivalen. Deras sångerska, Emma Härdelin är en av våra främsta folksångerskor.
Även i år har Olov Johansson lyckats locka världsartister till Tobo. Violinisten Alasdair Fraser från Skottland och cellisten Natalie Haas från USA kommer att hålla i en workshop på morgonen och senare under dagen ha konsert.
– Alasdair Fraser är Skottlands främste fiolspelare inom folkmusiken, en workshop med honom är verkligen ett sätt att få nya musikaliska upplevelser och folk kommer att åka långt för att få höra honom spela, säger han.
En nyhet för i år är att det även kommer att finnas möjlighet att dansa. De tre första konserterna har en sittande publik, men efter det öppnar dansgolvet, bland annat med musik av Duo Jonsson Coudroy.
– Vi kör så länge vi orkar. Förra året var folk kvar och jammade sent, säger Olov Johansson och fortsätter:
– Det är häftigt att se festivalen bli av igen. Den är unikt på så sätt att du kommer extremt nära publiken här, och det du hör som publik är precis det som musikerna frambringar på sina instrument utan mikrofoner eller annan teknik.