Akademiska satsar på barnens läsning

Sjukhusbiblioteket på Akademiska sjukhuset i Uppsala vill förändra verksamheten så att det blir lättare för barn på sjukhuset att läsa. Nu har landstinget i Uppsala fått 75 000 kronor av Kulturrådet för att utreda hur det här skall kunna genomföras.

Kultur och Nöje2007-11-08 15:57
- Vi har sedan i våras bildat ett kulturnätverk för att samarbeta kring kultur för barn och unga på Akademiska sjukhuset. Många idéer finns och vi har fått till stånd ett bra samarbete. Vi vill utveckla metoder för vad vi kallar läsfrämjande insatser för barnsjukhuset, säger Erik Klang, chef för sjukhusbiblioteket vid Akademiska sjukhuset.
I nätverket ingår representanter för sjukhusbiblioteket, lekterapin, sjukhusskolan, Kultur i vården och länsbiblioteket. Ett syfte med det den utredning som skall göras är att skapa en idébank för hur läsning för sjuka barn på sjukhuset skall kunna underlättas.
- Vi vill undersöka vad man kan göra mer än att lägga ut böcker i väntrummen, vi vill göra något mer aktivt, säger Erik Klang.
Det handlar bl a om att gå igenom bestånd av böcker och andra medier, avgöra vilka avdelningar som bör ingå i en satsning, hur böcker skall exponeras och diskussion om det finns andra sätt en traditionella depositioner av böcker på avdelningar.

Ett speciellt problem är att avståndet från barnsjukhuset till sjukhusbiblioteket är långt och barnen ofta är så sjuka att de har svårt att lämna avdelningen. Därför skall utredningen också undersöka hur en bibliotekslokal på barnsjukhuset skulle kunna utformas så att den främjar läsning, kulturupplevelser, lek och möten för barn.
Uppsala läns landsting är ett av de 13 bibliotek och institutioner i landet som får bidrag när Statens kulturråd fördelar sammanlagt 3,6 miljoner kronor till olika projekt för läsfrämjande insatser. Många av projekten som får stöd riktar sig till förskolebarn.

Tidigare i år har regeringen beslutat att helt dra in stödet på tio miljoner kronor till En bok för alla, dvs även den del som gäller stöd till barn- och ungdomslitteratur, något som fått kritik. Däremot har regeringen utlovat ett särskilt stöd för läsfrämjande insatser på tre miljoner kronor för nästa år.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!