Konserter på anrika Sorbonneuniversitetet och på en teater i Versailles har stått på Akademiska Kapellets program i veckan. De togs emot med stora applåder.
– Fransmännen är verkligen en härlig publik, konstaterar dirigenten Stefan Karpe.
Han pratar entusiastiskt om den franska publiken. När den 75 personer stora symfoniorkestern från Uppsala i veckan spelade på Sorbonneuniversitetet i Paris ville studenterna och professorerna inte sluta applådera.
– Vi gav fyra extranummer och efter det ville man ha ännu mer musik. Men då var vi tyvärr tvungna att resa oss och lämna scenen. En krog som reserverats för hela orkestern väntade, förklarar han.
Akademiska Kapellet bjöd på musik av bland andra de svenska kompositörerna Lars-Erik Larsson, Vilhelm Stenhammar och Hugo Alfvén som inte är så kända i Frankrike.
– Efter konserten i Versailles kom publiken upp på scén för att prata med oss och ville veta mer om de svenska kompositörerna. Folk är spontana här och det är roligt, tycker orkestermedlemmen Frida Lemel.
Orkestern har blivit återinbjuden till Paris och förstaden Versailles och det är väl det bästa betyg man kan få. Under vistelsen har flera av medlemmarna även blivit begeistrade över hur starkt den franska staten stödjer kultur i allmänhet.
– Det är man så klart avundsjuk på, låter Stefan Karpe förstå.
Han tänker på att det i Frankrike finns en uppsjö av teatrar och muséer och ett bubblande musikliv. Nedläggningar är det inte fråga om. Dessutom är det välstädat på boulevarderna och parkerna.
– Vi borde få våra svenska politiker att satsa lika mycket pengar på kultur, tycker han.
– Att se till så att svenska politiker satsar på bra amatörorkestrar vore ett bra tips, fyller blåsaren Johan Tjäder i, som tycker att det satsas främst på professionella institutioner.
Kungliga Akademiska Kapellet har under årens lopp turnerat i många länder världen över. Men man glömmer inte bort sin trogna publik hemma i Uppsala.
– Nej, det gör vi inte även om det inte blir några spelningar på ett tag. För nu väntar sommarlov.