Absurd teater när esteter ger WC

Att gå på muggen kan innebära helt andra saker än du tror. På lördag är det urpremiär för WC, en absurd pjäs som utspelar sig i ett handfat av och med elever från Bolandsgymnasiets estetiska program.

Linnea Thörnqvist, Magne Björklund och Mimmi Rimmerfeldt trasslar in sig i förvecklingar i handfatet.

Linnea Thörnqvist, Magne Björklund och Mimmi Rimmerfeldt trasslar in sig i förvecklingar i handfatet.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2009-03-27 07:57
En tandborste som tappar ett hårstrå och drabbas av åldersnoja. Och en kärlekskrank tvättsvamp som drömmer om närhet och är beredd att ta till drastiska åtgärder för att slippa sin ensamhet. Det är ett par av karaktärerna i den nyskrivna pjäsen WC, som sätts upp av och med elever från Bolandsgymnasiets dramalinje och har premiär på lördag. Scenrummet ska spegla ett handfat.
— Man får följa badrumsartiklar som bor i det här handfatet. Vi arbetar med en ny scenisk gestaltning, det ska inte bli det gamla vanliga. Det är lite nyskapande på sitt sätt. Jag har i alla fall inte hittat någon pjäs med en liknande handling. Det är absurdistiskt och roligt, säger Carlos Francisco Romero, som har skrivit pjäsen och tillsammans med Ida Paronen och Linnea Thörnqvist regisserar och ansvarar för uppsättningen.

Fru Svamp kidnappar i sin desperation Herr Tandborste och Fru Bomull, Herr Tvål och andra invånare i badrummet försöker reda upp situationen. Innan dramats upplösning hinner de livaktiga toalettartiklarna trassla in sig i en rad förvecklingar. Den ovanliga skådeplatsen och de tokroliga karaktärerna för kanske tankarna till ett stoff som vanligtvis dyker upp i pjäser som riktar sig till en yngre publik. WC är emellertid en pjäs som vänder sig till mer eller mindre vuxna åskådare.
— Det är många som har trott att den här pjäsen är för barn, men det är den inte. Jag skulle säga att den är för tonåringar och uppåt. Själva budskapet, eller det jag vill säga med pjäsen, är att man kan vara annorlunda utan att det är fel. Man ska vara glad för den man är, säger Carlos Francisco Romero.

Produktionen av WC har pågått sedan september och är regissörstrions examensarbete. Totalt är elva elever från dramaprogrammet engagerade i projektet. Skolan erbjuder projekthandledning, men trion har föredragit att arbeta i stort sett självständigt. Den långa arbetsperioden har gett regissörerna en möjlighet att fördjupa sig ordentligt i uppsättningen. Kanske är det därför det mesta känns lugnt inför lördagens premiär.
— Det känns bra. Vi är inne i det sista nu, och som det ser ut så fungerar det mesta.

FOTNOT: WC, Bolandsgymnasiet. Premiär lördag 28 mars. Föreställningar 31 mars, 1 och 2 april.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!