37 år mellan skivorna

Kultförklarade Uppsalabandet San Michael´s hann under sin korta karriär i början av 70-talet spela in två fullängdsalbum. Men bara ett av dem gavs ut. Efter 37 år är nu äntligen andra skivan, Nattåg, redo för utgivning.

San Michael´s 2009: Hans Lundin, Tomas Eriksson, Nane Kvillsäter och Gunnar Westberg.

San Michael´s 2009: Hans Lundin, Tomas Eriksson, Nane Kvillsäter och Gunnar Westberg.

Foto:

Kultur och Nöje2009-11-30 07:00
- Det är klart att det är en väldigt märklig känsla att det helt plötsligt finns ett intresse för något man spelade in för 37 år sedan, säger San Michael´s och sedermera bandet Kaipas organist Hans Lundin.

Bandet Kaipa är nog bekant för de flesta Uppsalabor. Men vad inte lika många känner till är förlagan till Kaipa, bandet San Michael's som var en sen omdöpt upplaga av ett av Uppsalas populäraste band under 60-talet, S:t Michael Sect. Hans Lundin anslöt sig till bandet redan 1964 som 16-åring. Karriären tog rejäl fart 1965 då Thomas Nordlund, som senare tog sig an en ung Carola Häggkvist, blev bandets manager.
-Uppsalas musikscen exploderade i början av 60-talet. Det fanns otroligt många ställen att spela på och enormt många band, säger Hans Lundin.

Men i slutet på 60-talet mattades allt av och många band lade av eller sadlade om till dansband. S:t Michael Sect valde efter flera medlemsbyten att korta ner sitt namn och vidareutveckla sin musik. Den första självbetitlade LP-skivan kom ut 1971. Men framgångarna lät vänta på sig och interna stridigheter och en misslyckad resa till allra nordligaste Norge innebar slutet för San Michael's.
- Det här var 1973 och då var den andra skivan redan färdiginspelad och klar. Men skivbolaget som skulle ge ut den fanns inte kvar och den blev liggande i en garderob, säger Hans Lundin.

För att förstå det nyväckta intresset för San Michael´s måsta man följa Hans Lundins mångåriga karriär som musiker. Från San Michael's till Kaipa som fanns mellan 1973-1982 och det nya Kaipa som Hans Lundin skapade som ett skivprojekt kring år 2000.
- Nya Kaipa ligger på ett stort tyskt bolag och har publik över hela världen, säger han.
Det är den nya publikens entusiasm som också blåst liv i det sedan länge begravda San Michael's.

- Entusiaster, framförallt i Japan, som grävt i Kaipas historia har upptäckt att det fanns ett band som hette San Michael's och blivit nyfikna på det, berättar Hans Lundin.
Visst kan det låta en smula märkligt. Japanska entusiaster som lyssnar på svenska låtar från 70-talet. Men 25 september i år gavs tre av Kaipas och San Michael's första och andra skiva ut i en limiterad och påkostad japansk upplaga. Nu i dagarna har det blivit dags för den europeiska marknaden att på nytt få uppleva Uppsaliensisk progressiv rock från tidigt 70-tal.

-Från att 1972 stiga ut från en studio och tro att man ska bli rockstjärna för att vi har gjort världens bästa platta som det inte händer någonting med, till att sitta här i dag och veta att tusentals japaner diggar det här utan att fatta någonting av vad vi sjunger om, är konstigt men naturligtvis också väldigt kul, säger Hans Lundin.

Fotnot: San Michaels och Kaipas musik finns på Myspace
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!