3 gånger Köpenhamn

Cristina Karlstam rapporterar från klimatkonferensens stad.

Kultur och Nöje2009-12-08 09:07
1. Det splitternya designhotellet med det passande namnet Wakeup Copenhagen har papper på sin miljövänlighet. Men funktion har fått ge vika för orgier i minimalism. Nu är hotellet fullbelagt, liksom alla andra i den danska huvudstaden, när delegater från hela världen är på plats för den stora klimatkonferensen.

På Rådhusplatsen trängs de upplysta gröna paviljongerna. Den traditionsenliga julgranen tänds och släcks beroende på villiga turisters ihärdiga trampande på motionscyklar. Och ovanför torget svävar en väldig jordglob; Köpenhamn döljer inte sin ambition att för ett par veckor vara jordens klimatmässiga medelpunkt. Bara den lilla korvkiosken mitt bland all rättänkt "grönhet" är sig lik, och korven lika miljöovänlig som alltid. Vilket trots allt känns tryggt; det ska mycket till för att rucka på en så god tradition som den röde pölsen.

2. Kongens Nytorv är platsen för en stor fotoutställning. 100 bilder exponeras i stora glaslådor. Det är fotografier från alla hörn av den planet vars framtid nu ska värnas genom minskade utsläpp. 100 Steder at huske for de forsvinder (100 platser att minnas innan de försvinner) är utställningens lite domedagsmässiga titel. Gratistidningen Metro ger ut en specialbilaga, där bland många andra fredspristagaren Desmond Tutu uttalar sitt stöd för miljörörelsen.

En cirkel bestående av fantasifullt mönstrade jordglober erinrar om ett problemen är globala. Men de många träden runt omkring torget är som vanligt dekorerade med glittrande ljusslingor, så också några husfasader. Vackert, stämningsfullt, men knappast så miljömedvetet som de riktigt rättrogna förespråkar.

3. Det stora konstmuseet vid Georg Brandes plats satsar aktivt på miljötemat denna höst och vinter. Nature strikes back, Naturen slår tillbaka, är en originell konstutställning som explicit vill bidra till samtalen.
Till sådana uttalat programmatiska konstarrangemang finns det alltid skäl att förhålla sig en aning kallsinnig. Men här har man genom ett ovanligt genomtänkt koncept och ett okonventionellt urval av verk lyckats sammanställa ett stycke konsthistoria med naturen som ämne. Djärvt blandar man Dürer och Strindberg eller låter Nam June Paiks videoverk om den danske fysikern Niels Bohr dela rum med både Aristoteles och Descartes. Utställningen är föredömligt pedagogisk och curatorerna har vetat att utnyttja modern teknik på ett synnerligen effektivt sätt.

Om världen såg annorlunda ut än den gör, vore ett studiebesök på Statens museum for Kunst och den här utställningen att rekommendera för alla de delegater som nu samlats i Köpenhamn för att lösa planeten jordens problem. Men när togs en konstutställning på sådant allvar? Något man annars kunde vänta sig av arrangörer till en konferens som kanske blir avgörande för allas vår framtid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!