100 år med bönder, drama och dans

För 100 år sedan tog Region Uppsala över Wiks slott och området däromkring. Nu tar konstnärerna över parken med landart till Wikdagen 20 maj.

I år har Wiks slott varit i regionens regi i hundra år.

I år har Wiks slott varit i regionens regi i hundra år.

Foto: David Johansson

Kultur och Nöje2023-05-20 05:00

Vad har musikern Markus Krunegård, serieskaparen Nina Hemmingsson och konstnären Leo Park gemensamt? 

Jo, de har alla gått på Region Uppsalas folkhögskola en gång i tiden. Den som tidigare hette Wiks folkhögskola och ligger inbäddad vid Lårstavikens strand, granne med slottet några hundra meter bort. Wiks slott består av sju våningar, tre av dem ligger under jord. 1923 köpte dåvarande Landstinget i Uppsala län, i dag Region Uppsala, Wiks slott och området omkring. 

undefined
Kopparstick av Nicolas Perelle från omkring 1670-74, ur verket "Suecia antiqua et hodierna" från 1716. Här framhävs slottet extra genom att man placerat det på en hög bergsknalle som inte existerar på riktigt. Skaparen har också förskönat slottet med ett koppartäckt tak, när detta i själva verket bestod av spån.

Långt tidigare låg skolan i slottet, den flyttade in i den medeltida byggnaden år 1926. Då var det bondsöner som skjutsades ut till Wik för att de inte skulle göra flickorna i staden med barn. I stället fick de möjlighet att studera. De senaste fyra decennierna är folkhögskolan inriktad främst på konstnärlig verksamhet som dans, konst, film och drama. 

Pernilla Berg, koordinator på skolan, har arbetat tre och ett halvt år där.

– Många som söker sig hit vill utforska sin egen kreativitet inom olika kulturområden. Vi har en grundutbildning i konst och därifrån går en del vidare till ett fördjupningsår medan andra söker sig vidare. Några blir yrkesutövande konstnärer och andra vill bara ta en paus i livet och stannar ett år här. Vi har också en ettårig dansutbildning för redan yrkesverksamma dansare. För många är ett år här ett sätt att utforska vart det kan bära dem.

undefined
Tina Tombrock och Kajsa Haglund är två av konstnärerna som skapar temporära platsspecifika konstverk i Wikparken.

Hon berättar medan vi pratar i telefon, att hon står och tittar ut i bokskogen. Där syns keramikskulpturer utställda runt om i skogen och en grupp landartkonstnärer bygger platsspecifika verk. Utställningen ingår i programmet för Wikdagen den 20 maj som är en del av Region Uppsalas 100-årsfirande på Wik. Wiks slott och folkhögskolan bjuder gemensamt in till en dag med vårmarknad, konstutställningar, kortfilmsvisning och uppträdanden.

– Det är en väldigt historisk mark där man har tagit vara på gamla byggnader med en lång historia, ett kulturarv. Vi anordnar visningar och slottet har sina konferenser, man kan ha yoga i riddarsalen omgiven av porträtt och riddarrustningar, mycket är original, men en del är fejk. Man tror att det hänger en jättetung ljuskrona i taket, men den är i själva verket gjord i papier maché, säger Pernilla Berg.

Men hur är det med spöken i slottet?

– Jag har inte träffat på spöket, men är fascinerad av hennes historia. Hon har skrämt livet ur en del andra personer som har haft ärenden i slottet sägs det, säger Pernilla Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!