Animerad film är inte bara för barn

Det finns en utbredd uppfattning att animerat är barnsligt, eller i alla fall endast avsett för barn. Det kunde inte vara mer fel.

Den danska animerade filmen "Flykt" är skapad av den dansk-franska författaren och regissören Jonas Poher Rasmussen och är uppbyggd som en dokumentär.

Den danska animerade filmen "Flykt" är skapad av den dansk-franska författaren och regissören Jonas Poher Rasmussen och är uppbyggd som en dokumentär.

Foto: Triart

Krönika2022-03-25 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När någon på TV3 år 1993 fick för sig att man skulle dubba den amerikanska tv-serien "The Simpsons" till svenska blev det folkstorm. Med sitt samhällskritiska och ofta politiska på pricken-innehåll var serien allt annat än riktad till barn, något alla som följde den visste. Efter några få avsnitt fick kanalen krypa till korset och ge tillbaka karaktärerna sina numera välkända röster. 

Att animerat är en uttrycksform reserverad för barn är en total missuppfattning. Animerat kan illustrera nog så intrikata och djupa berättelser som traditionell film. Idag tar sig animationen in i allt fler konstformer och bara växer i anseende och uppskattning.

På söndag (natten till måndag svensk tid) är det dags för årets upplaga av Oscarsgalan. En av de favorittippade filmerna – nominerad inte bara i kategorin Bästa animerade långfilm utan även i Bästa dokumentär och Bästa internationella film – är den danska animerade dokumentären "Flykt". Filmen (som för övrigt kan ses på SVT Play just nu) är skapad av den dansk-franska författaren och regissören Jonas Poher Rasmussen och är redan mångfalt prisad. Den handlar om Amin som konfronteras med sitt förflutna och den flykt han gjorde från Afghanistan som barn. 

I filmen vävs estetik och mänskligt öde samman till en gripande film om flykt, flyktingar och flyktingmottagande. Ett smart sätt att göra dokumentär av ett livsöde som inte är dokumenterat annat än i huvudpersonen Amins eget huvud. 

The Boston Globe gick häromveckan igenom alla Oscarsbidrag och konstaterade att fyra av årets fem nomineringar i kategorin Bästa animerade kortfilm var allt annat än barnvänliga. Här finns inget från Disney eller Pixar. Istället berörs teman som våld, självmord och sexuella trakasserier och det förekommer en hel del naket.

En filmskapare som inte drar sig för att använda animerade inslag är den amerikanska filmregissören Wes Anderson. I sin senast film ”The French Dispatch” har han i sitt redan originella filmspråk brutit av med en tecknad biljakt. Han har tidigare även gjort stop-motion-filmen "Isle of dogs" som utspelar sig i ett dystopiskt Japan. Inte barnsligt alls utan djupsinnigt, filosofiskt och fantastiskt skickligt. 

Allt måste inte filmas för att komma nära. Animation kan skildra vår världs brutalitet och skönhet lika trovärdigt, men ger också fler möjligheter och större frihet. Och det når ända in i hjärtat.