"Det sämsta med corona är att man inte får krama och pussa de gamla." Så säger en 4-åring i en stor enkätundersökning om barn och ungas röster om corona som Uppsala universitet gjorde i våras.
Rapporten är tydlig, barn är inte omedvetna om det nya coronaviruset och framför allt gymnasieelever berörs starkt av pandemin. Gemensamt för både de mindre barnen (4-12 år) och de äldre (13-18 år) är att över 60 procent av de 1 100 intervjuade känner oro för egen sjukdom eller död eller för att andra ska bli drabbade.
Huvudförfattaren professor Anna Sarkadi tror att covid-19 åter är högt upp på agendan för barn i Uppsala. Nu testas även barn för corona och gymnasieskolorna hölls stängda inför lovet. Pandemin blir återigen närvarande för kidsen.
Lovveckan 2020 har ett begränsat utbud. Bibliotek Uppsala hade till årets höstlov planerat fler aktiviteter än förra året. Men till följd av pandemin har flera evenemang ställts in. Jämfört med förra årets 21 olika aktiviteter blir det i år 17.
När de strängare lokala allmänna råden infördes i Uppsala län stängde Gamla Uppsala museum. I stället har museet ett digitalt kunskapsspel på plattformen Kahoot, digitala livesändningar och förinspelade filmer om allt från Vendeltid till utomhusbrödbak under lovveckan.
Också Bror Hjorths hus kör mest digitalt i år. Men är det en tillräcklig ersättning för fysiska träffar? För att följa med i Bror Hjorths hus korta instruktionsfilm om tryckteknik behövs både peppade barn och engagerade vuxna. Med de ingredienserna går det lätt att få till en skaparverkstad hemma som känns nästan lika kreativ som Bror Hjorths atélje. Samtidigt är det förstås inte alls lika inspirerande som att gå på museet, att sitta hemma och pyssla.
Frågan kvarstår: är det rätt av kulturinstitutioner att dra i bromsen nu? Ur Region Uppsalas biträdande smittskyddsläkare Anna Gillmans perspektiv hade Gamla Uppsala museum inte behövt stänga under lovet: "Många gör redan det de ska, och de som gör det ska ju inte ändra sig." Det är de som inte redan gör rätt som behöver skärpa sig för att minska smittspridningen.
Museet kunde ha valt att säkerställa att besökarna kunde följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer om fysiskt avstånd med mera i stället. Men Gamla Uppsala museum har begränsade öppettider och det brukar bli ett ökat besökstryck under lovveckorna. "Vi tog det säkra före det osäkra", säger museipedagog Anna Rasmusson.
Jag kan inte värdera vad som är rätt eller fel.
När kultur sprids digitalt kan fler ta del av den, vilket är bra ur demokratisynpunkt. Men Mohammed Mekrami, bibliotekschef i Uppsala påpekar att man inte får glömma att alla barn faktiskt inte har en internetuppkoppling. Biblioteken har både fysiska och digitala evenemang under höstlovet.
Det är vuxna som bestämmer, barnen får följa med i besluten. Ett barn kan inte bestämma att höstlovspysslet ska vara på museet i stället för vid köksbordet hemma och en dator. Årets höstlov riskerar onekligen att bli tristare än vanligt, vilket ställer högre krav på föräldrar att se till att barn får näring i form av fysisk aktivitet, litteratur och kreativitet.
Men kan undra vad som kommer hända med generationen som växer upp nu när de blir stora. Vilka ärr kommer pandemin ge? I rapporten med barns och ungas röster märks det att dagens unga inte vill smitta äldre. Det är av omtanke, nu är det dags att vi har omtanke för de små också.