Av Uppsalas kulturinstitutioner är det troligen UKK som tagit mest stryk av pandemin. Huset var oftast igenbommat under de närmare två åren av restriktioner. Ett tag fungerade det enbart som vaccinationslokal.
När restriktionerna hävdes för gott i februari 2022 var startsträckan därför längre än för exempelvis Uppsala stadsteater. Där lyckades man under hela pandemin att repetera och spela för publik.
I höst har UKK visat att man nu fällt in hjulen och börjat lyfta från startbanan. Siktet är tveklöst inställt på att nå marschhöjd ganska snart. Ett tecken på det är att allt fler egenproducerade konserter och evenemang syns i utbudet.
Som multifestivalen Otherworldly i november till exempel. Ingen kan säga annat än att UKK spände den konstnärliga bågen – och de ekonomiska musklerna – ordentligt.
Frågan är bara hur det gick publikmässigt. UNT:s begäran om att få ut siffran över antalet sålda biljetter har avslagits av UKK:s vd Henrik Lillsjö som hänvisar till affärssekretess. UNT avser att överklaga beslutet.
En blick framåt visar att UKK:s ambitioner är fortsatt höga. Under 2023 väntar en hel del programpunkter som inte bygger på att huset hyrs ut till turnerande artister. Inget fel på Anna Ternheim, Lasse Stefanz, Petter, Molly Hammar med flera som åker land och rike runt, men i UKK:s uppdrag ingår också att skapa egna konserter.
Det kan vara allt från spektakulära festivaler till enstaka produktioner med musikaliska möten över genregränserna. Eller som det uttrycks i ägaridén: UKK ska vara en livfull mötesplats som genomsyras av en unik mix av musik med både bredd och spets.
I det arbetet har de tre programinfiltratörerna Nisse Landgren (jazz), Malena Ernman (kör och klassiskt) och Sara Parkman (folkmusik) tilldelats nyckelroller. Hittills har enbart Parkmans visioner realiserats i ett par konserter under hösten, men både Ernman och Landgren har tagit plats i startblocken. Redan i december och framför allt under 2023 kommer det att bli verkstad.
Det finns med andra ord tecken som tyder på att UKK:s nya styrelseordförande Lisa Skiöld (V) får sina förväntningar infriade. I en UNT-intervju nyligen uttryckte hon en förhoppning om att huset åter ska bli en kreativ kub som det vibrerar om.
Gärna med mycket publik, skulle man kunna tillägga.