Hon lärde mig allt om vuxnas liv

Relationsskildringens svenska mästare finns inte mer – det gör däremot hennes böcker. Men varför står Inger Alfvéns romaner outlånade på bibliotekshyllorna?

Inger Alfvén, född 1940, har skrivit ett tjugotal romaner, bland annat de uppmärksammade "S/Y Glädjen" och "Ur kackerlackors levnad".

Inger Alfvén, född 1940, har skrivit ett tjugotal romaner, bland annat de uppmärksammade "S/Y Glädjen" och "Ur kackerlackors levnad".

Foto: Caroline Andersson

Krönika2022-08-18 16:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under sommaren gick författaren Inger Alfvén ur tiden. Det är en märklig känsla, när någon man följt länge inte kommer att skriva mer.

Någon gång i tidiga tonåren tog jag en bok ur mina föräldrars läshög. Titeln – "Ur kackerlackors levnad" – väckte inte bara min nyfikenhet utan även en smula fascinerat äckel. 

Boken skildrar fyra tätt sammanflätade personers resa i Västindien, och resans följdverkningar. Genom att låta varje karaktär berätta varsin del, där deras eget perspektiv får bre ut sig, får vi helt olika versioner av vad det är som egentligen utspelar sig. Ett berättargrepp som på ett skickligt sätt också spelar på läsarens egna uppfattningar och fördomar. Genom psykologisk realism visade Inger Alfvén hur våra erfarenheter, roller och förväntningar får en stark inverkan på hur vi uppfattar det som händer omkring oss. 

Insikterna när jag hade slagit ihop ”Ur kackerlackors levnad” var två: 1) Vuxenböcker kunde vara gastkramande i all sin vardaglighet. 2) Jag ville läsa mer. 

Som tur var stod även Alfvéns genombrottsroman från 1977, ”Dotter till en dotter”, hemma i bokhyllan.

Inger Alfvén har ibland kallats för relationsromanens drottning. Men hon själv värjde sig mot benämningen på genren – allt handlar väl om relationer? Hennes romaner berörde frågor om uppbrott, konflikter, missförstånd, ensamhet, ärvda roller och moral. Kärnan i hennes författarskap ligger i svårigheten vi har att förstå varandra, nå varandra. Bakgrunden som socionom och kurator bidrog säkert till Inger Alfvéns förmåga att gestalta allt som rör sig inom och mellan oss människor.

Romanerna kliar ofta av obehag och annalkande katastrof. De som sett Lena Olins sorgtyngda, och med tiden smått besatta, karaktär i filmatiseringen av "S/Y Glädjen" förstår vad jag menar. Att i en bok om förlust och kris döpa en båt till "Glädjen" visar precis på dessa livets motstridigheter som Inger Alfvén var så bra på att framställa.

Inger Alfvén lämnar efter sig ett imponerande författarskap som sträcker sig mellan 1964 och 2019. 55 års produktivitet som resulterade i 25 böcker, de allra flesta romaner. När jag söker i Bibliotek Uppsalas katalog står närapå alla hennes böcker outlånade på hyllorna i länets olika bibliotek. Något som vittnar om att hennes romaner håller på att falla i glömska. Bums iväg och låna.