Teatersalongen tryggare än mataffären

Lördagskvällens teaterbesök kändes betydligt tryggare än turen till mataffären tidigare på dagen, tycker Göran Sterner.

Lucas Krüger, Joel Schmidt och David Fukamachi Regnfors har tre av de bärande rollerna i "Det händer inte här" som spelats under hösten på Uppsala stadsteater..

Lucas Krüger, Joel Schmidt och David Fukamachi Regnfors har tre av de bärande rollerna i "Det händer inte här" som spelats under hösten på Uppsala stadsteater..

Foto: Sören Vilks

Krönika2020-11-09 11:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Storkusinerna i Stockholm har bommat igen helt och hållet. Både Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern har deklarerat lockdown under några veckor, ett beslut som baseras på den ökande smittspridningen. 

Men i Uppsala kör stadsteatern vidare. Och varför inte? Som bland annat smittskyddsläkaren Johan Nöjd deklarerat ser man inte sittningar i teatersalonger som en stor risk för spridning av covid-19. Om avstånden upprätthålls ska det inte vara några problem, sade han i en UNT-intervju tidigare i höst.

När jag slår mig ned på min plats för att se en av de sista föreställningarna av "Det händer inte här" på Uppsala stadsteaters lilla scen, är avståndet till de 49 andra i publiken betryggande. De flesta tycks vara par och sitter förstås intill varandra. Vi som går ensamma sitter en och en.

Huruvida någon är potentiellt smittsam är förstås omöjligt att veta. Under de timmar vi bevittnar pjäsen om den så kallade Uppsalakidnappningen hörs i alla fall inte en enda harkling eller hostning. Hur ofta är man med om det i en bio- eller teatersalong?

Men låt oss ta det från början. Tjugo minuter innan första repliken levereras kliver jag in i entrén från Kungsgatan. Fyra (!) publikvärdar hälsar glatt bakom glasskivor, och biljetten skannas. Den vanliga trappan upp visar sig vara täckt av presenningar, i stället hänvisas jag till höger mot kaféet och biljettkassan. Ytterligare en publikvärd dyker upp för att visa vägen upp genom ett trapphus som egentligen är till för personalen.

Uppe i foajén utanför lilla scenen är den glest befolkade baren öppen, givetvis med en glasskiva mellan besökare och personal. Skyltar utanför salongen upplyser om hur in- och utpassering ska ske för att undvika trängsel i paus och efter föreställningen. Handspriten står framställd. Jackorna tar vi med in i salongen.

Kontrasten mot besöket i livsmedelsbutiken några timmar tidigare är stor. Jag och väldigt många andra kunder går runt mellan hyllorna och fyller vagnarna med matvaror. Trängsel och närkontakt är svår att undvika i den snäva mejeriavdelningen. En informell kö uppstår för att undvika att alla samtidigt förser sig av kvarg, yoghurt och mellanmjölk.

Petra Brylander, Uppsala stadsteaters chef, har ända sedan säsongen kom i gång i september hävdat att det är tryggt att besöka teatern. Max 50-regeln och de rutiner som tagits fram ska räcka. Jag är beredd att hålla med.