Kulturens egen läppstiftseffekt är att vänta

Det sista vi behöver denna vinter är att sitta hemma och följa det sinande bankkontot. Bättre att låta litteratur, teater och film ta oss till alla de platser vi längtar efter. UNT:s kulturchef spår ett uppsving för lyxkonsumtion inom kulturen.

Blir det en "läppstiftseffekt" för kulturkonsumtionen i år?

Blir det en "läppstiftseffekt" för kulturkonsumtionen i år?

Foto: TT

Krönika2023-01-21 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är hårda tider nu, ingen tvekan om det. Ekonomisidorna kommer med spartips, vi mäter duschtid i pengar och matbloggarna tipsar om budgeträtter.

Även för kulturen ser det mörkt ut. Inflation och ökade kostnader gör att vi redan ser höjningar av biljettpriser och neddragningar av öppettider. Sedan 1 januari är det heller inte längre gratis entré till statliga museer. 

Samtidigt stiger tydligen priset på märkesväskor och försäljningen av champagne fortsätter öka. Vi tänkte kanske att den hade peakat efter en lång positiv trend – champagne var den dryck som ökade mest på Systembolaget under pandemiåret 2021.

Men vi borde inte bli förvånade. Vi vet sedan länge att vi tenderar att konsumera lyxprodukter i högre utsträckning under en lågkonjunktur. Vi kanske sparar på restaurangbesök och resor, använder en gammal festklänning. Men läppstiftet däremot, där väljer vi ett dyrare än vanligt. Detta har kallats för just läppstiftseffekten, men samma trend syns för varor som badsalt eller krämer – och som sagt för champagne. 

undefined
”När man pratar mycket om tråkiga saker som elpriser så blir det ännu viktigare med roliga saker” sa bandbokaren Jonas Curling i och med beskedet att Håkan Hellström kommer till Botaniska.

Emma Severinsson, universitetslektor i modevetenskap på Lunds universitet, beskrev i höstas detta fenomen historiskt: ”Mode kan ses som en verklighetsflykt. Lite glitter eller en ny brosch kan skänka glimtar av glädje, så beskrevs det i modetidningarna under andra världskriget. Färger ansågs muntra upp både omgivning och en själv. Modet erbjöd drömmar om en ljus framtid när verkligheten är mörk.”

Eller som bandbokaren Jonas Curling uttryckte det i och med beskedet att Håkan Hellström kommer till Botaniska: ”När man pratar mycket om tråkiga saker som elpriser så blir det ännu viktigare med roliga saker.”

Sparar vi på kulturen går vi miste om långt mer än pengar i plånboken. Vi behöver få drömma oss bort genom litteratur, teater och film. Eskapismen blir extra viktig. I svåra tider är det sista vi behöver att sitta hemma och följa det sinande bankkontot. 

undefined
Kanske blir det en ökad efterfrågan på välhållna romanklassiker hos antikvariaten under året.

Men behöver man skära även på sin kulturkonsumtion så hoppas jag att alla hittar sitt ”läppstift” inom kulturen. Låt det bli ett uppsving för lyxiga specialutgåvor av konstböcker och återkomst av vinylboxar i superbegränsad upplaga. Eller en ökad efterfrågan på välhållna romanklassiker hos antikvariaten, följt av rusning efter nykomlingar på konstgallerierna.