Veckans snackis
Bodies
Netflix
Deckare möter konspirationsthriller som i sin tur möter kostymdrama och dystopisk science-fiction. Bland höstens alla kriminalserier är det genremixande "Bodies" som har fått det varmaste välkomnandet av såväl publiken som kritikerna. Två veckor har gått sedan premiären och nu är den serien som alla snackar om. "Bodies" kan beskrivas som en blandning mellan norska tv-serien "Beforeigners" och den gamla Jack the Ripper-rullen "From Hell" från 2001. Ett mordoffer hittas i en gränd i Whitechapel i London i slutet av 1800-talet. Drygt 50 år senare hittas samma offer mördat i samma gränd. Och sådär fortsätter det till dess att fyra poliskommissarier i fyra olika tidsepoker försöker lösa samma mord. Som ni förstår är det upplagt för logiska luckor och andra frågetecken. Men mysteriet är så pass engagerande att man kan ha överseende.
Veckans premiär
Historien om Sverige
SVT Play
Hajpad storsatsning i tolv delar om Sveriges historia från istiden fram till våra dagar. Skådespelaren Simon J Berger ("Upp till kamp", "Exit) är tittarnas något otippade ciceron genom denna påkostade, snygga och välproducerade odyssé som på gängse manér blandar dramatiseringar av historiska händelser och gamla dagars vardagsliv med forskarintervjuer. Frågan är dock varför SVT väljer att lägga sig på samma nivå som mellanstadiets historielektioner. Särskilt med tanke på att det också finns en barnversion av serien med Farah Abadi som ledsagare. Politikernas retorik på modet hämtad från barnpedagogikens verktygslåda tycks sippra ut i resten av samhället och in i den statliga folkbildningsapparaten. Samtidigt är det faktiskt rätt trivsamt att för en stund vända tillbaka till mellanstadiets enkla värld och repetera kungalängden.
Ny säsong
The gilded age
HBO Max
"Downton Abbey"-skaparen Julian Fellowes senaste bidrag till kostymdrama-genren har fått en ny säsong. "The gilded age" är en viktoriansk fest för ögat och har blivit lika uppmärksammad för sina överdådiga kostymer och miljöer som för handlingen om Marian (Louisa Jacobson Gummer) från vischan som hamnar i det sena 1800-talets New York. Säsong två tuffar på i sakta mak likt en trivsam kryssning på Göta kanal. Konflikterna mellan den gamla aristokratin och de nyrika grannarna på fashionabla 61:a gatan i New York fortsätter. Det mesta talar för att "The gilded age" liksom "Downton Abbey" kommer att bli en långkörare med tillhörande julspecial. Ska det bli långfilmer måste man dock satsa mindre på kläderna och mer på att fördjupa rollfigurerna.
Veckans film
Nyad
Netflix
Påhejad av sin bästa vän och tränare bestämmer sig den amerikanska långdistanssimmaren Diana Nyad för att i 60-årsldern slå alla sina tidigare rekord genom att simma från Kuba till Florida – en sträcka på 17,7 mil. Det är nästan lika långt som att simma från Gotland till fastlandet – tur och retur. "Nyad" bygger på en sann historia och är ytterligare ett bevis på att Netflix inte bara ägnar sig åt löpande band-produktion när det gäller långfilmer. "Nyad" är en inspirerande film om vänskap och om att det aldrig är för sent att försöka uppnå sina drömmar. Sägas ska dock att det är Annette Bening ("American beauty") i rollen som Diana och inte minst Jodie Foster ("När lammen tystnar") i rollen som tränaren Bonnie Stoll som är den stora behållningen. Glädjande nog återser vi om några månader Foster i den fjärde säsongen av "True detective".
Veckans feelgood
Hålla samman
SVT Play
Varmhjärtad svensk feelgood om en bilmekaniker i Ystad som får en Alzheimer-diagnos. Lennart Jähkel är en av sin generations bästa skådespelare och det är kul att återigen få se honom i en tv-serie. Här briljerar han i rollen som den kärve men älskvärde Kenneth – en norrlänning bland skåningar – som är ovillig att erkänna sin sjukdom. Jobbigt för Kenneth men också för hans vuxna döttrar (Michaela Thorsén och Ulrika Nilsson) som har fullt upp med sina egna liv. Trådarna hade kunnat vara något färre i denna dramakomedi regisserad av Maria Blom ("Masjävlar", "Hallåhallå"). Samtidigt har "Hålla samman" potential att bli lägerelden som svenskarna i höst samlas runt. Sägas ska att det också är välkommet med en dramakomedi på skånska. Mer dialekt och mindre rikssvenska i svenska tv-serier!