Det finns en detalj som en noggrann läsare kan haka upp sig på i inledningen till August Strindbergs ”Röda rummet”, den kanoniska roman från 1879 som kallats den första moderna svenska romanen.
En del kan ju den vidunderliga inledningen till första kapitlet, ”Stockholm i fågelperspektiv”, nästan utantill: ”Det var en afton i början av maj. Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu icke blivit öppnad för allmänheten och rabatterna voro ej uppgrävda; snödropparne hade arbetat sig upp genom fjolårets lövsamlingar och höllo just på att sluta sin korta verksamhet för att lämna plats åt de ömtåligare saffransblommorna…”
Det är ett ord, ”maj", som stämmer illa just här. Borde det inte vara ”mars”? Det är åtminstone den tid då ”saffransblommor” (krokus) börjar blomma i Stockholms rabatter.
Har alla svalt Strindbergs vårtecken utan att reagera?
Samtiden hade inga skäl att notera den här detaljen, desto mer att uppskatta eller förargas över romanens ”realism” och de satiriska inslagen. Mottagandet bland kritiker var blandat, men ”Röda rummet” blev Strindbergs genombrott, en stor publikframgång och kom ut i inte mindre än fyra upplagor de närmaste åren.
August Strindberg skrev romanen mellan februari och augusti 1879, men det framgår att boken inleds tio år tidigare, 1869. Omskrivna är numera de kalla åren i slutet av 1860-talet, särskilt det fruktansvärda nödåret 1867. Och visst påverkar kalla vårar en del blomning.
Men det har också gått ungefär 150 år sedan Arvid Falk stod på Mosebacke terrass den där vårkvällen och väntade på redaktör Struve.
Mycket har hänt. Klimatet har blivit varmare. Förändringen har inneburit att medeltemperaturen i Stockholm stad har stigit med över två grader. Det har gett oss tidigare vårblommor än för 150 år sedan.
Lantbrukaren Gunnar Johansson i Tärnsjö i Uppland bidrog under sin livstid med att dokumentera vårtecken under 73 år. Han kom att skriva upp och se hur vissa vårtecken kom två veckor tidigare i hans marker än mitten av 1900-talet.
Det här har varit till stor nytta för forskarna. Sedan åtskilliga år finns genom SLU ett nätverk med forskare och frivilliga som årligen samlar in vår- och hösttecken.
Så i dag kan vi läsa ”Röda rummet” och reflektera över hur mycket tidigare ”saffransblommorna” slår ut numera. På Strindbergs tid kunde det ske i maj, numera hittar vi dem i våra rabatter redan i mars. Och vi vet den dystra bakgrunden.