I Linn Ullmanns uppväxtskildring ”De oroliga” från 2016 beskriver Ullman hur hon varje sommar under barndomen besöker sin far Ingmar Bergman på Fårö. Han har då filmvisningar och ”sittningar” med henne varje dag då de skulle prata om sådant han tyckte var viktigt. ”Det här är din utbildning, se och lär” sa fadern till sin yngsta dotter.
Det är förstås ett gammalmodigt sätt att förhålla sig till ett barn. Men det finns idag för många pappor som tror att de måste ägna tiden de har med sina döttrar till att föreläsa om sakernas tillstånd och förkunna vad som är rätt och fel ståndpunkt. Som istället för att lyssna när döttrarna uttrycker åsikter argumenterar för sakens skull för att ”testa deras argument”.
Jag tror dessa pappor fastnat i ett olyckligt feltänk. Deras döttrar kommer med stor sannolikhet att möta motstånd så det räcker i livet. Argumentation av typen ”jag har rätt och du har fel” eller att behöva möta en fiktiv debattant blir sällan bra – hur välmenande det är än. Pappor behöver heller inte "slipa" sina döttrars argumentationsförmåga eftersom döttrar oftast är fenomenala på att argumentera för sin sak.
Att bli lyssnad på, få följdfrågor och uppriktiga invändningar kan vara långt mycket mer utvecklande för en ung människa än att behöva skuggboxas med den som står en närmast. Först måste man förstå att man har något att komma med, att man är värd att lyssna på.
I januari kom nyheten att kvinnor tar alltmer plats i riksdagens talarstol. Sedan valet 2022 har kvinnor upptagit nästan halva den totala talartiden, 47 procent. Detta kan jämföras med 2019 då de låg på 38 procent. Nyheten gläder mig och jag tänker att det hänger ihop med ökat självförtroende och uppfattningen att man som kvinna har viktiga saker att tillföra en debatt eller ett samtal. Något som troligen kommer från erfarenhet av att bli lyssnad på.
Idag är det Internationella kvinnodagen. Så ställ in era "sittningar", föreläsningar och filmvisningar och fira den i stället genom att ställa en intresserad fråga till en ung kvinna i din närhet. Lyssna, kom med följdfrågor och reflektera över hennes sätt att se på världen. Kanske ger du henne uppmuntran och styrka att fortsätta uttrycka sina åsikter.
För först när kvinnor får – och tar – samma talutrymme som män skapas förutsättningar för ett verkligt jämställt samhälle.