Nya barnböcker om de stora frågorna

Att upptäcka sin litenhet i universum – att blicka upp mot kosmos och ställa de stora frågorna som varför är vi här och vart är vi på väg. Det är temat för två nya ambitiösa bilderböcker.

Nya barnböcker som tar avstamp i rymden. Så här illustreras vår hemplanet och månen i boken ”Ingenting och allt".

Nya barnböcker som tar avstamp i rymden. Så här illustreras vår hemplanet och månen i boken ”Ingenting och allt".

Foto: Illustration: Magdalena Cavallin

Krönika2021-07-03 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har du någon gång blickat upp mot stjärnhimlen och börjat fundera över din litenhet på Jorden? Där under ett mörkt himlavalv ställs man inför de stora frågorna: Varför är jag här? Vart är vi på väg? Har en liten människa någon betydelse i vårt oöverblickbara universum? En oändlig rymd lämnar dig förundrad, och inte säker på dina svar.

Det är den känslan som förmedlas i de båda nya konstnärliga bilderböckerna ”Ingenting och allt” och ”Det var en gång och blir så mycket mer”.

I ”Ingenting och allt” är poesin i fråga-svar-form. Poeten Naima Chahboun låter ett barn-jag ställa existentiella frågor om början och allting och någonting.

Bokens ”du” (en vuxen eller förälder) försöker svara, men ofta får barnet fundera fritt. Det är ett gemensamt trevande och sökande efter kunskap.

Texten dröjer kvar vid dinosaurierna som inte längre lever på Jorden. Fäster mig vid en mening som bokens ”du” säger:

”Kanske har ditt äpple vuxit upp ur dinosauriejord

kanske innehåller det en liten 

droppe dinosaurie”

Tanken svindlar och stannar kvar.

”Det var en gång och blir så mycket mer” är en småbarnsbok som förvånar med sitt format, mer än i sin prosa. Berättelsen ramas in av en stjärnhimmel, men temat är tiden. I takt med att historien närmar sig nutid så krymper sidorna rent formmässigt, och när vi rör oss mot framtiden så ökar de i storlek igen.

Fram till bokens mitt är det spännande att följa nedräkningen från skapelsen till dinosaurier vidare till klimax, men därefter tappar berättelsen fart. Det blir vardagsstressigt att tänka på saker som: Vad ska du göra i morgon kväll? och Vad kommer hända i helgen? De stora framtidsvyerna symboliseras av ett flygplan och stora pyramider. Det känns omodernt i en tid när flygresor är förknippat med växthusgasutsläpp.

Det är illustrationerna som är bokens främsta fördel. Den skulle kunna vara ett inbundet konsthäfte.

Under Bokmässan i Frankfurt blev Johanna Schaibles verk korad till den stora vinnaren av dPICTUS utställning The Unpublished Picturebook Shoowcase. Hon hade redan jobbat länge på sitt bokprojekt och i samband med mässan i Frankfurt fick svenska Lilla Piratförlaget och den schweiziska konstnären Johanna Schaibles kontakt. Hennes debutbok ”Det var en gång och blir så mycket mer” ska nu ges ut på totalt nio språk. 

Gemensamt för konstnärerna bakom bilderboken ”Ingenting och allt” och småbarnsboken ”Det var en gång och så mycket mer” är att de gör kollage över världen och universum. I ”Ingenting och allt”, illustrerad av Magdalena Cavallin, är kontrasterna stora. I början finns ingenting. En ensam linbanevagn åker på en rak linje över ett kolsvart uppslag.

Sedan kommer Någonting.

En måne och en planet. Här finns en direkt likhet med lilla himlakroppen och Jorden på omslaget av ”Det var en gång och så mycket mer”. Men därefter blir det rörigare i ”Ingenting och allt”.

I slutet av boken blickar en hög med utklippta människor uppåt mot linbanan där lindansaren balanserar på sin tråd.

Illustrationerna av Magdalena Cavallin myllrar i takt med poesin, men de tar också ibland över. Surrealistiska kollage som aldrig tar slut, det går ständigt att hitta nya detaljer. Upplevelsen av ”Ingenting och allt” från Rabén & Sjögren blir ibland överväldigande. Likt om man blickar upp mot stjärnhimlen – och försöker ta in alla stjärnor på en och samma gång.